Recensie: Leony Coppens – Iedereen kan het verschil maken

Recensie: Leony Coppens – Iedereen kan het verschil maken


Hoe worden trauma’s en pijn uit de kindertijd verwerkt? Waar vinden we veerkracht? En welke lessen trekken we voor de vele kinderen die momenteel in onveiligheid opgroeien?

ISBN: 9789025912901 – Uitgeverij Ten Have – Aantal pagina’s: 240 – Zelfhulpboeken


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een indrukwekkend verhaal over traumaverwerking en veerkracht.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Als je werkt met kinderen is het belangrijk om signalen op te pikken wanneer er iets met het kind aan de hand is. Is de thuissituatie onveilig, is er sprake van misbruik of is er iets anders aan de hand? Dit allemaal heeft invloed op het kind en de ontwikkeling. Ook in het latere leven zorgt deze basis voor problemen. Wanneer je Iedereen kan het verschil maken leest, kun je leren wat voor soort signalen je zou kunnen zien en nog meer hoe we kunnen zorgen voor veerkracht bij deze kinderen.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Iedereen kan het verschil maken is op een vlotte manier geschreven. Het boek leest, ondanks het zware onderwerp, makkelijk weg. Doordat de belangrijke quotes steeds met extra nadruk in een kader staan, maken ze extra indruk. Tussendoor lees je passages van interviews die de schrijfster heeft gehad. Het gehele interview is te lezen op de donkergekleurde pagina’s.
Bij deze interviews is overzichtelijk weergegeven wat de geïnterviewde heeft gedaan of ervaren om de veerkracht te vergroten.
— Eline

Passage uit het boek

‘Het vergroten van veerkracht bij kinderen is net zo belangrijk omdat het hen helpt te herstellen van wat ze hebben meegemaakt (‘terugveren’), én hun de mogelijkheid biedt zich ondanks alle hobbels onderweg gezond te ontwikkelen. Het maakt hen steviger voor toekomstige stressvolle gebeurtenissen (‘groei’), maar hoe vergroot je de veerkracht van een kind?
In dit laatste hoofdstuk beschrijf ik hoe íédereen bij kan dragen aan het vergroten van de veerkracht van kinderen. Ik doe dat op basis van recente wetenschappelijke inzichten, meer dan vijfentwintig jaar ervaring als behandelaar van getraumatiseerde kinderen en hun gezinnen, en de ervaringskennis van de mensen die ik geïnterviewd heb. In hun verhalen maken uiteenlopende mensen een verschil: ouders, pleegouders, andere familieleden, vrienden, vriendinnen, sportmaatjes, bandleden, een fysiotherapeut, politieagent, huisarts en kinderarts, leraren, mentoren en andere mensen op school, collega’s en leidinggevenden en toevallige passanten. Duidelijk is dat iedereen een verschil kan maken in het leven van kinderen die hun leven met een achterstand zijn begonnen. Ook jij.’

Voor wie is dit boek?

Iedereen kan het verschil maken is geschikt voor iedereen die in zijn werk kinderen tegenkomt.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

240 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.