De 2021 Wrap Up van Frederique

De 2021 Wrap Up van Frederique


Het jaar is weer voorbij gevlogen. Velen zullen het als gek en surrealistisch bestempelen. Anderen misschien wel als prettiger. Het feit blijft wel: we zaten meer binnen en waren meer thuis. Voor velen dé kans om meer te lezen.

We blikken met jullie graag terug op ons leesjaar in cijfers. Vandaag is Frederique aan de beurt.

Hoeveel boeken heb je in totaal gelezen voor Boekiewoogie?

Dit jaar heb ik voor Boekiewoogie, op het moment van schrijven (16 december), 19 boeken gelezen en nog twee te gaan voor het einde van het jaar. Naast boeken voor Boekiewoogie heb ik nog veel meer boeken gelezen, namelijk 38 ‘eigen’ boeken, dus 57 boeken in totaal (oeps).

Een paar snelle feiten over de boeken die Frederique dit jaar heeft gelezen:

Van de 19 boeken waren:

7 geschreven door vrouwen (37%)

12 geschreven door mannen (63%)

4 detectives (21%)

3 mysterie (16%)

3 fantasy (16%)

2 over LGBTQIA+ (10,5%)

2 magische realisme (10,5%)

1 feministisch (5%)

1 kookboek (5%)

2 herschrijvingen (10,5%)

1 sci-fi (5%)

1 Young Adult (5%)

5 historische fictie (26%)

Wat was het kortste boek dat je hebt gelezen?

Alhoewel dat boek eigenlijk zo goed als geen tekst had, is officieel het kortste boek dat ik heb gelezen  Séverine Prélats Papercutting Kaarten Bloemen met welgeteld 10 pagina’s. De op één na kortste is Leigh Bardugo’s Boek der Heiligen met 144 pagina’s.

En welke de langste?

Het langste boek was qua aantal pagina’s praktisch het dubbele van vele andere boeken die ik dit jaar gelezen heb, Edward Rutherfurds China had maar liefs 862 pagina’s. Totaal aantal gelezen Boekiewoogie-pagina’s van dit jaar staat op 6501.

Heb je een favoriete quote uit één van deze boeken?

Ik heb heel veel mooie quotes voorbij zien komen dit jaar. Eentje die mij is bijgebleven, en helaas te lang was voor naast de cover, is de volgende uit Mary Paulson-Ellis’ De Erfenis van Solomon Farthing:

‘Hij wist drommels goed hoe hij anderen voor zich moest innemen; het was een talent dat hem al menigmaal van pas was gekomen. Maar deze keer zou zelfs dat hem niet kunnen redden, vreesde hij.’

Welke boek(en) bleven je het meeste bij en waarom?

Een van de boeken die mij het beste zijn bijgebleven is toch wel Stad der Nevelen van Carlos Ruiz Zafón. De stijl van dat boek is zo enorm typerend voor de schrijver, dat het je echt nog een tijdje blijft achtervolgen. Een ander is Al is de misdaad nog zo snel… van Christian Frascella, omdat er van die prachtige oneliners in zitten zoals ‘De eerste heilige Italiaan van Barriera’ en ‘Ga er maar van uit dat het leven op elk tijdstip afgrijselijk is, Mohamed’. Daarnaast blijf je ook over dat boek nog een hele tijd nadenken nadat je het uit hebt.

Welk boek wilde je wel graag lezen, maar kwam je echt niet aan toe?

Ik had graag willen beginnen in Maggie Stiefvaters The Scorpio Races en Xiran Jay Zhao’s Iron Widow, maar die schuiven we door naar volgend jaar.

Heb je al een nieuw leesdoel voor volgend jaar?

Ik heb meerdere leesdoelen voor volgend jaar. Zo wil ik 45 boeken gelezen hebben, niet alleen boeken voor Boekiewoogie, maar in totaal. Daarnaast wil ik toch wel meer non-fictie boeken lezen, zoals (academische) essays, en toch ook wel meer boeken geschreven door vrouwen.


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.