Duo-recensie: Jenny Han – Aan alle jongens van wie ik hield

Duo-recensie: Jenny Han – Aan alle jongens van wie ik hield


Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht en… stopt de brief in een doos die ze in haar kamer verstopt. Totdat de doos op een dag opeens weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.

ISBN: 9789048847723 – Uitgeverij Moon – Aantal pagina’s: 319 – Young Adult


*****

4 van de 5 sterren
(5 van de 5) – Fien / (4 van de 5) – Mariska


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Aan alle jongens van wie ik hield is een verhaal dat de perfecte balans tussen speelse liefde en geweldige humor weet te vinden.’

Hoofdpersonages

*****
— Fien

*****
— Mariska

Lara Jean is in haar zestienjarige leven verschillende keren verliefd geweest. Om het liefdesverdriet te verwerken schrijft ze de jongens eerlijke en openhartige brieven, maar verstuurt de brieven niet. Al snel blijkt dat iemand de brieven op de post heeft gedaan.
Verschillende jongens ontvangen zo’n brief. Josh, de ex-vriend van haar zus Margot, krijgt er een, maar ook Peter Kavinsky, de lacrosse speler, ontvangt een brief.
De hoofdpersonages zijn verder erg voorspelbaar. Je hebt Peter Kavinsky die duidelijk in het plaatje van de player past, maar bijvoorbeeld ook zijn ex Genevieve, wiens naam al genoeg vooroordelen oproept. Dan heb je ook nog Lara Jean’s beste vriendin Chris, die perfect in de rol van opstandige vriendin past, en uiteraard ook nog Kitty, het irritante jongere zusje.
Alleen bij Lara Jean vind je enige diepgang, de rest van de personages zijn weinig verassend, maar passen wel perfect bij het verhaal.

Welk personage is jou het meest bijgebleven en waarom?

Fien: Lara Jean is natuurlijk het hoofdpersonage, maar degene die me echt is bijgebleven, is uiteraard Peter Kavinsky! Ik denk dat iedereen door dit boek wel een stiekeme crush op deze quarterback ontwikkelt. De manier waarop hij met Lara Jean omgaat is heel aandoenlijk. Het is zelfs nog aandoenlijker om te zien hoe hij omgaat met Kitty, Lara Jean’s jongere zusje. Hij behandelt haar als een echte volwassene en niet als het kleine meisje waarvoor iedereen haar aanziet. Hij is heel attent en het is goed om te weten dat het ras van de gentleman nog niet is uitgestorven.

Mariska: Bij mij is Josh het meest bijgebleven, omdat ik stiekem best wel medelijden met hem had. Eerst maakt zijn vriendin (Margot) het uit. Als hij dan later gevoelens voor Lara Jean ontwikkelt, heeft zij al een (nep) relatie met Peter kavinsky. Hoewel Lara Jean heel wat pech heeft in het boek, heeft Josh ook genoeg te verwerken!

Sfeer

*****
— Fien

*****
— Mariska

Wat is de kracht van dit boek qua sfeer? Wat voor gevoel had je gedurende het lezen van dit verhaal?

Fien: Ik kan me vooral herinneren dat ik dit boek las met een brede glimlach op mijn gezicht. Lara Jean lijkt wel voor het ongeluk geboren en ze maakt heel veel beschamende momenten mee waardoor ik echt medelijden met haar kreeg, maar het voordeel is dan weer dat die voor heel veel grappige momenten zorgen. Het is heel gek om te bedenken dat de liefde van Lara Jean en Peter gestart is dankzij één groot misverstand. 

Mariska: Ik had hetzelfde als Fien! Dit boek kun je niet anders lezen dan met een grote glimlach op je gezicht. Eigenlijk is het boek vol leedvermaak, waarbij je hartelijk moet lachen om de pech van een ander. Gelukkig valt alles op zijn plek en blijf je niet achter met een schuldgevoel.

Fien: Klopt, Mariska. Als lezer hoef je je helemaal niet schuldig te voelen om alle pech die Lara Jean te verwerken krijgt. Ze krijgt er namelijk heel wat voor in de plaats.

Schrijfstijl

*****
— Fien

*****
— Mariska

Wat vond je goed en wat vond je tegenvallen qua schrijfstijl?

Mariska: Han heeft een fijne manier van schrijven. Ze gebuikt simpele en duidelijke taal om het verhaal over te brengen. Hierdoor wordt het verhaal luchtig, maar helaas wel voorspelbaar en zonder diepgang.

Fien: Han heeft een heel erg aangename schrijfstijl waardoor je vlot door het boek heen komt. Bovendien schrijft ze op een zeer luchtige manier die heel erg goed past bij het verhaal. Maar de auteur toont ook dat ze een gevoelige snaar kan raken, zo geeft ze het verdriet van Lara Jean over haar overleden moeder heel erg goed weer. 

Mariska: Ik ben het met Fien eens, het verdriet van Lara Jean is voelbaar tussen de regels en raakt je diep.

Heb je eerder iets van deze auteur gelezen?

Fien: Ja, ik had de hele trilogie al gelezen en dit was de tweede keer dat ik Aan alle jongens van wie ik hield las. 

Mariska: Nee, ik had nog nooit iets van Han gelezen, maar dit is zeker niet de laatste keer!

Passage uit het boek

‘Peter vraagt zacht: ‘Dat je het maar weet, maar ik heb geen soa.’
Huh? Met open mond staar ik hem aan. ‘Ik heb nooit gezegd dat je een soa had!’
Nog steeds zacht, maar duidelijk woedend, zegt hij: ‘Ik neem ook niet altijd het laatste stuk pizza.’
‘Waar heb je het over?’
‘Dat zei je. In je brief. Dat ik egoïstisch ben en meisjes opzadel met soa’s. Weet je nog?’
‘Welke brief? Ik heb je geen brief geschreven!’
Wacht even. Ja, dat heb ik wel gedaan. Ik heb een brief aan hem geschreven, echt al duizend jaar geleden. Maar over die brief heeft hij het niet. Dat kan niet.
‘Jawel. Hij was aan mij gericht en kwam van jou.’
O god… Nee, dit is niet waar. Dit gebeurt niet echt. Ik droom. Ik ben in mijn kamer en ik droom, ik droom van Peter Kavinsky die me woedend aankijkt. Ik doe mijn ogen dicht. Droom ik? Is dit echt?’

Leesvoorschrift

Of het nu heel erg hard aan het regenen is, of de zon schijnt, het maakt allemaal niet uit. Zoek een rustig plekje uit en geniet van Lara Jean’s verhaal.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

75%

25%

Hoe dik is de pil?

419 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.