Lezen: nu even niet!

Lezen: nu even niet!


We kennen allemaal wel die periodes waarin we geen zin hebben om te lezen. Misschien wil je wel lezen, maar heb je het simpelweg te druk. Misschien heb je gewoon niet de motivatie om een boek op te pakken. Het kan zijn dat niks je aanspreekt. Of ben je zoals ik en heb je gewoon dagen dat je het niet wilt. Is dit gek?

Ik had een gekke gedachte
Ik merkte de laatste tijd dat ik met een gekke gedachte rondliep. Wat als ik nou gewoon stop met lezen? Ik pak gewoon een andere hobby op. Ik ga breien of postzegels verzamelen! Ik zie het al helemaal voor me. Maar waarom zou ik willen stoppen met lezen? Lezen is mijn favoriete bezigheid. Wat is er veranderd?

Verwachtingen stellen
Vroeger hield ik altijd een boek bij de hand. Ik was altijd wel aan het lezen en geen boek was te dik. Ik had het laatste jaar echter een andere leeservaring. Met tegenzin pakte ik weer een nieuw boek. Ik ben vast niet de enige ben die zich herkend in dit gevoel van weerzin. En toch bleef ik lezen, omdat ik dat van mijzelf verwacht. Toen realiseerde ik me dat lezen geen hobby meer voor mij was.

Geen hobby maar sport
Ik kwam tot de realisatie dat lezen een sport voor me was geworden.Waarom verbind ik allemaal gekke regeltjes aan het lezen? Waarom moet ik ieder jaar per sé meedoen aan een challenge? Waarom moet ik een boek altijd uitlezen? Lezen is niet meer leuk en ontspannend. Het is intensief, stressvol en geeft me het gevoel dat ik ongetraind een marathon doe. Tegenwoordig zijn er soms dagen, weken en soms zelfs maanden dat ik niet lees. Mensen vragen zich dan af of ik inderdaad het lezen achter me heb gelaten. Dit is verre van waar.

Lezen ervaren als luxe
Waarom lezen mensen? Omdat ze in de werelden van boeken plezier vinden, verdriet, spanning en liefde. Van lezen ontspan ik. Van lezen kan ik genieten zoals ik kan genieten van een lekker stuk taart. Ik kies er daarom bewust voor om af en toe niet te lezen. Want als je geen zin hebt, dan heb je geen zin. Als een boek je niet aanspreekt, dan lees je het niet. Dus als ik niet wil lezen, dan ga ik niet lezen. Na een paar weken kijk ik naar mijn boekenkast, en dan denk ik: Het is weer tijd. Lezen voelt dan echt als een luxe aan.

Conclusie
Ik kan zonder stress me verliezen in de wereld van het boek. Want er zijn geen deadlines, ik hoef niet per sé 50 boeken in een jaar te lezen. Ik zit niet te lezen en ondertussen een planning te maken voor andere klusjes die ik nog moet doen. Nee, aan het einde van een lange dag ga ik zitten en pak ik een boek. En ik ben weer helemaal verliefd op lezen. Af en toe stoppen met lezen is niets om je voor te schamen. Als je net als ik vastloopt dan raad ik je het zeker aan om soms gewoon even niet te lezen. Want als je dan uiteindelijk weer een boek gaat lezen, dan garandeer ik je dat het een bijzondere ervaring is.

Categories

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.