Recensie: Adam Grant – Geven en nemen

Recensie: Adam Grant – Geven en nemen


Passie, volledige inzet, talent en geluk: jarenlang richtten mensen zich op deze individuele voorwaarden voor succes. Maar in de huidige, snel veranderende wereld is onze slagingskans steeds meer afhankelijk van hoe we ons verhouden tot anderen. Hoogleraar psychologie Adam Grant verdeelt mensen in drie categorieën: nemers, matchers of uitruilers en gevers. In tegenstelling tot nemers die proberen om zo veel mogelijk te krijgen van anderen, zoeken matchers naar een zeker evenwicht. Maar opmerkelijk genoeg zijn het de gevers, die zeldzame mensen die anderen helpen zonder iets terug te verwachten, die het meest bereiken.

ISBN: 9789400514072 – Lev. boeken – Aantal pagina’s: 384 – Informatief


******

3 van de 5 sterren — Frank


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Mensen zijn te verdelen in gevers, uitruilers en nemers en in dit boek is de blik gericht op de gevers.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

In je eigen (sociale) omgeving zijn mensen onder te verdelen in de genoemde groepen gevers, uitruilers of matchers en nemers. Hoe mensen zijn en vanuit welke waarden ze handelen wordt in dit boek uitvoerig uitgewerkt aan de hand van vele voorbeelden en ondersteund met evenzoveel onderzoeksresultaten.
— Frank

Schrijfstijl

*****

De eerste hoofdstukken nemen je mee in een boeiende kijk op mensen. Daar is de schrijfstijl nog prettig. Daarna gaat het boek verder in een logische opbouw. De vele onderzoeksresultaten, die blijven terugkomen in het boek, maken de leesbaarheid er echter niet prettiger op. Het boek kabbelt voort en er is weinig verrassends meer. De schrijfstijl wordt daardoor langdradig en eentonig.
— Frank

Passage uit het boek

‘Dit is een nieuwe kijk op wederkerigheid. In de traditionele wederkerigheid van de oude stempel handelden mensen als uitruilers en wisselden ze onderling waarde uit. We hielpen de mensen die ons hielpen en we gaven aan mensen van wie we iets terug wilden. Maar tegenwoordig zijn gevers als Adam Rifkin in staat een krachtiger vorm van wederkerigheid aan te wakkeren In plaats van waarde te ruilen, probeert Rifkin waarde toe te voegen. Zijn benadering van het geven wordt door één simpele regel geregeerd: de vijfminutengunst. ‘Je zou voor wie dan ook bereid moeten zijn iets te doen wat je hooguit vijf minuten kost.’’

Voor wie is dit boek?

Het boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in de beweegredenen van mensen om te handelen zoals ze handelen. Eenieder die echte interesse heeft in de mens en niet terugdeinst voor uitgebreide beschrijvingen van onderzoek en onderzoeksresultaten, zal de inhoud van dit boek kunnen waarderen.
— Frank

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

384 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.