Recensie: Alan Watts – Tao als water

Recensie: Alan Watts – Tao als water


De principes van tao worden gevonden in de vloeiende patronen van water, en tonen de wijze waarop de mens kan samenwerken met het eigen verloop van de natuurlijke wereld. Alan Watts omschrijft de essentie van Tao als de concrete ervaring van die harmonieuze levenshouding. De eeuwenoude en tijdloze Chinese wijsheid is een geneesmiddel voor de kwalen van de moderne westerse cultuur dat niet enkel intellectueel moet worden opgenomen; het kan ons hele bestaan met vreugde doordringen. De vloeiende kracht van Tao kan op die manier zowel ons individuele leven als de samenleving transformeren. Alan Watts maakt gebruik van zowel oude als nieuwe bronnen in zijn beschrijving van de Chinese filosofie van het taoïsme, zoals hij dat eerder deed in zijn klassiek geworden werk over het zenboeddhisme, The Way of Zen. Men heeft hem wel de beste vertolker van het begrip van Tao voor het westerse publiek genoemd. Ook de kennismaking met de Chinese cultuur, die ten grondslag ligt aan het taoïsme, maakt dit tot een van zijn meest geliefde boeken, ondanks het feit dat hij stierf voordat het was voltooid. Alan Watts (1915-1973) was een pionier in het introduceren van het oosterse filosofische en spirituele gedachtegoed in het Westen. Hij verhuisde in 1938 van Engeland naar de VS waar hij training in het zenboeddhisme onderging, theologie studeerde en later verbonden was aan verschillende universiteiten en instituten. Hij was een begenadigd spreker die met zijn ideeën een breed publiek in de jaren zestig inspireerde, en meer dan vijfentwintig boeken schreef over godsdienst, mystiek, psychedelica, filosofie en psychologie.

ISBN: 9789062711208 – Uitgeverij Synthese – Aantal pagina’s: 180 – Informatief boek


*****

4 van de 5 sterren — Luus


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De eeuwenoude principes van het taoïsme verzameld door Alan Watts, na 40 jaar eindelijk een Nederlandse vertaling.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Een uitgebreide samenvatting uit oude en nieuwe bronnen die de Chinese filosofie en het taoïsme beschrijven. Alan schrijft over de natuurlijke verloop van de wereld, en hoe je als mens hiermee kan samenwerken.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Een Chinees gezegde luidt dat een afbeelding meer zegt dan duizend woorden. Het Chinese schrift is uniek in het gebruik van karakters en ideogrammen.Daar wordt In het boek uitgebreid over verteld, en je ziet mooi geïllustreerde kalligrafische tekens. Het boek doet wetenschappelijk aan en is hierdoor geen boek dat je snel even zult uitlezen. De zeer gedetailleerde vertaling vraagt om wat meer aandacht en geduld.
— Luus

Passage uit het boek

De Tao te beschouwen als een onbewuste kracht is van even weinig waarde als het te beschouwen als een persoonlijke heerser of God. Maar als de Tao zo onbevattelijk is, wat is dan de waarde van het woord en waarom proberen we er eigenlijk iets over te zeggen? Omdat we intuïtief weten dat er in onszelf en de natuur een dimensie is die ons ontgaat omdat ze te dichtbij, te algemeen en te alomvattend is om als een specifiek object afgezonderd te kunnen worden.

Voor wie is dit boek?

Weet je al iets over het taoïsme, en wil je je nog meer verdiepen erin? Meer weten over het gedachtegoed van oude Chinese filosofen en de originele Chinese teksten? Dan is dit boek voor jou. Wetenschapper Alan Watts heeft deze oude wijsheden verzameld en geeft diepgaande uitleg. Hij wordt gezien als pionier op het gebied van Zen Boeddhisme en heeft veel publicaties op zijn naam staan.
— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

180 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.