Recensie: Alex Michaelides – De stille patiënt

Recensie: Alex Michaelides – De stille patiënt


Zij is de enige die weet wat er gebeurd is.
Ik ben de enige die haar kan laten praten.’

Alicia Berenson lijkt een perfect leven te leiden; ze is kunstenaar, gelukkig getrouwd en woont in een prachtig huis in een goede buurt in Londen. Maar als haar man op een avond thuiskomt doet ze iets verschrikkelijks: ze schiet hem vijf keer in het gezicht. Sindsdien zwijgt ze.

Alicia’s weigering om te praten, of een verklaring te geven voor haar daad, maakt de moord op haar man tot een mysterie dat tot de verbeelding spreekt van media en publiek. Haar kunst wordt onbetaalbaar, terwijl Alicia zelf ver van alle media in een psychiatrische inrichting is opgenomen.

Psychotherapeut Theo Faber heeft lang moeten wachten voor hij de kans krijgt om Alicia te behandelen. Hij is vastbesloten Alicia aan het praten te krijgen en het motief voor haar daad te achterhalen. Maar met zijn vastberaden zoektocht naar de waarheid brengt hij ook zichzelf in gevaar.

ISBN: 9789403152301– Cargo – Aantal pagina’s: 351 – Literaire thriller


*****

4 van de 5 sterren – Kimberley


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een ijzersterk debuut die je telkens op het verkeerde been zet.’

Hoofdpersonages

*****

Alicia Berenson verblijft na de moord op haar man in een psychiatrische instelling. Ze zegt al jarenlang geen woord en is verdoofd door de zware medicatie die zij dagelijks krijgt. Voor de moord op haar man was Alicia een schilder, een bekende schilder.
Theo Faber, de psychotherapeut die een zwak lijkt te hebben voor Alicia. Hij voelt zich geroepen om Alicia te redden, hij heeft het zelfvertrouwen dat dit hem gaat lukken.
— Kimberley

Sfeer

*****

In het boek zijn meerdere gevoelens sterk aanwezig. Je voelt mee met Theo, die het beste lijkt voor te hebben met Alicia. Daarnaast voel je mee met Alicia en het leven dat zij leidde voor de moord op haar man. Al deze gevoelens, zorgen er ook voor dat je niet meer weet wat je wel of niet moet geloven. De verhalen lopen zo uiteen, welk verhaal is de waarheid?
— Kimberley

Schrijfstijl

*****

Een heerlijke schrijfstijl om goed door te kunnen lezen. Korte en duidelijke hoofdstukken die opgedeeld zijn in het verhaal van Alicia en Theo in de kliniek, Theo privé en uiteindelijk van Alicia’s leven voor de moord. Het is niet duidelijk hoe de lijn van het verhaal precies verloopt, dit gaat dan vooral om de tijd. Speelt zich dit nu af of net? Dat wordt bewust in het grijze gebied gelaten, waardoor op het einde alles mooi bij elkaar gebracht kan worden.
— Kimberley

Passage uit het boek

‘Voordat ik mijn gedachten kon formuleren, sprong Alicia overeind en vloog op me af, met haar handen uitgestoken als klauwen. Ik kreeg geen tijd me te bewegen of te verweren. Ze stortte zich boven op me, waardoor ik met stoel en al achteroverviel en met mijn achterhoofd tegen de muur sloeg.
Alicia krabde en klauwde en ramde mijn hoofd tegen de muur. Met veel moeite wist ik haar van me af te duwen.
Ik kroop over de vloer en stak mijn arm omhoog om de paniekknop te pakken die ik op mijn bureau had gelegd. Ik raakte hem net met mijn vingertoppen toen Alicia weer boven op me sprong.
‘Alicia…’

Leesvoorschrift

Doordat het boek zich in Engeland afspeelt, wordt er al gauw geassocieerd met regen. Dus een harde regenbui, waarbij je het huis niet hoeft te verlaten.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

351 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.