Recensie: Anna Claybourne – Het bizarre bottenboek

Recensie: Anna Claybourne – Het bizarre bottenboek


Bekijk de grootste, kleinste en meest bijzondere botten ter wereld van heel dichtbij! – Waar zijn botten van gemaakt? – Wat is het grootste bot op aarde? – Hoe kunnen vogels met botten vliegen? – Hebben haaien botten? Neem een kijkje in het lichaam van mensen en dieren, ontdek hoe botten van vorm verschillen en leer hoe we dankzij deze botten kunnen overleven. In dit fascinerende boek leer je wat ieder skelet uniek maakt, van giraffen en dinosaurussen tot uilen en krokodillen. Wist je dat haaien, walvissen en slangen nog botjes hebben die vroeger poten waren? Dat vogels holle botten hebben en dat hun eieren dezelfde mineralen bevatten als hun botten? Dat meer dan de helft van jouw botten zich in je handen en voeten bevindt? Dat er spleten zitten in het bovenkaakbot van de Nijlkrokodil, waarin zijn ondertanden precies passen als hij zijn bek sluit? Word een bottenexpert en leer allerlei onverwachte weetjes over bizarre botten!

ISBN: 9789047713104 – Uitgeverij Lemniscaat – Aantal pagina’s: 48 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een rijk geïllustreerd, informatief jeugdboek.’

Verhaallijn

*****

Het bizarre bottenboek is mooi en overzichtelijk vormgegeven. Het boek start met een inhoudsopgave waarin je kunt lezen welke dieren er allemaal in dit boek aan bod zullen komen. Na een aantal pagina’s met beknopte informatie over wat botten precies zijn, worden allerlei dieren onder de loep genomen. Per dier is steeds een gehele spread gebruikt, waardoor er veel informatie te lezen is. De tekst in Het bizarre bottenboek vond ik soms wel wat moeilijk, de woordkeuze had soms wat mij betreft wel anders gemogen. Wel vind je achter in het boek een woordenlijst waarop moeilijke woorden staan uitgelegd.
Wat ik jammer vind, is dat er in de inleidende tekst verschillende dieren te lezen zijn die ook botten hebben, zoals katten en honden. Deze dieren zijn vervolgens niet terug te vinden in dit boek, terwijl deze dieren juist dicht bij kinderen staan.
— Eline

Illustraties

*****

Zoals eerder vermeld, vind ik Het bizarre bottenboek mooi vormgegeven. De achtergrond van de spread heeft steeds een passende kleur. Zo zie je bij de giraffe veel geel, bij de vleermuis veel paars en bij de olifant veel groen. Per dier zie je een grote illustratie van het dier met de botten. Hierdoor krijg je als lezer een goed beeld van de verschillende dieren die zijn opgenomen in dit boek. Hierbij lees je verschillende belangrijke dingen over de botten van dit dier. Ook zijn er kleine weetjes per dier opgenomen, die in een zwarte cirkel zijn weergegeven.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Duw tegen je voorhoofd of knijp in je vinger, en je voelt iets keihards vanbinnen – je botten! Normaal gesproken zie je ze niet, maar botten zijn van levensbelang. Niet alleen voor ons mensen, maar ook voor allerlei andere dieren, van katten en honden tot vogels, walvissen en kikkers. Botten ondersteunen het lichaam, beschermen zachte organen zoals de hersenen en doen nog allerlei andere dingen.

Botten bevatten veel calcium, een mineraal waardoor ze sterk en hard zijn. Maar het zijn wel levende lichaamsdelen, waar bloed doorheen stroomt.

In elk bot zit zacht, geleiachtig beenmerg. Dat maakt bloedcellen voor het lichaam.’

Voor wie is het boek?

Het bizarre bottenboek is geschikt voor iedereen die meer van botten wil weten vanaf 8 jaar.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

 Meerdere korte verhalen
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.