Recensie: Anne Jacobs – Arlettes lot

Recensie: Anne Jacobs – Arlettes lot


Het verhaal van Arlette speelt zich af in Normandië en begint in de herfst 1025.
Arlette is de veelbelovende dochter van leerlooiersfamilie Fulbert. Ze is mooi, slim en ambitieus.
Maar het leven is hard in deze tijd, hertogen, graven en koningen zijn voortdurend met elkaar in oorlog en houden weinig rekening met hun onderdanen. Zeker niet met vrouwen.
Als Arlette ongewenst zwanger raakt van een edelman vallen haar toekomstplannen in duigen.
Ze probeert zich in de jaren daarna moedig staande te houden in een wereld die is ingericht voor mannen.

ISBN: 9789401620864 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 479 – Historische roman


*****

3 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een historisch verhaal over veldslagen en machtsstrijd, maar waarbij de liefde overwint.’

Hoofdpersonages

*****

Arlette is de enige dochter van leerlooier Fulbert en ze helpt hem met het kopen van de huiden in de dorpen. Wanneer ze ongewenst zwanger raakt van een edelman is haar kans op een goed huwelijk verkeken. Ze ontwikkelt zich als een strijdvaardige, moedige vrouw en ze vindt een weg om binnen te dringen aan het hof van de hertog van Rouen.

Godhild is de vroedvrouw in het dorp en ze weet veel van geneeskrachtige kruiden. Ze staat Arlette bij tijdens de bevalling en ze wordt een goede vriendin van haar.

Herluin, een jonge zachtmoedige ridder, is als een van de weinige vriendelijk voor Arlette en ontfermt zich over haar.
— Joke

Sfeer

*****

Het eerste gevoel dat bij mij opkwam toen ik het boek las, was dat het geen fijne tijd was om in te leven. Zeker niet voor vrouwen en gewone burgers. Een keihard leven waarbij rechtvaardigheid ver te zoeken is. Nu, duizend jaar later, is er gelukkig veel veranderd, terwijl oorlog en strijd om de macht nog steeds voortduren.
— Joke

Schrijfstijl

*****

De auteur Anne Jacobs heeft een beeldende manier van schrijven, zodat je de regen en kou tijdens de onherbergzame reizen met paard en wagen voelt. Ook bij de veldslagen ging het er niet zachtzinnig aan toe.
Het is jammer dat je tijdens het lezen verstrikt raakt in de vele namen van hertogen, graven, ridders en leenmannen.
— Joke

Passage uit het boek

‘Hij was nu zo dicht bij haar dat ze de warmte van zijn lichaam kon voelen en ze wilde hem aanraken omdat ze, vreemd genoeg, naar hem leek te verlangen. Maar zijn eigen gedachten namen hem te zeer in beslag en op zijn gezicht was te lezen hoezeer hij het hof verafschuwde terwijl hij op haar inpraatte.
‘Ik veracht ze allemaal, die hielenlikkers, opscheppers en brutale vlerken. Vooral de achterbakse leugenaars die op dit moment trouw zweren aan de hertog, om hem bij de volgende gelegenheid aan de vijand te verraden. Nog nooit heb ik ze zo goed leren kennen als in de paar weken die we aan het hof hebben doorgebracht. Ik walg ervan, Arlette, al die pracht en praal, de grootse hofdagen, die bijeenkomsten van protserige hoogwaardigheidsbekleders… Er is er niet één met wie ik vriendschap zou willen sluiten.’

Leesvoorschrift

Dit boek komt goed tot zijn recht als je in een behaaglijk warme ruimte zit, terwijl de regen tegen de ramen klettert. En met een warme kop thee erbij, kun je veilig verder lezen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

80%

20%

Hoe dik is de pil?

479 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.