Recensie: Anne Jacobs – De scheepsdochter

Recensie: Anne Jacobs – De scheepsdochter


Danzig, 1860. De jonge Johanna Berend staat treurig voor haar imposante ouderlijk huis. Nadat haar affaire met een pianist is stukgelopen wil ze niets liever dan terugkeren naar haar familie. Maar tot haar grote schrik hoort ze dat haar geliefde vader is overleden. Haar broer Theo is nu het hoofd van het gezin en zijn vrijgevochten zus is een doorn in zijn oog.

Johanna laat het er niet bij zitten en is vastbesloten een manier te vinden om haar leven in te richten zoals zíj het wil. Als de goedaardige en veel oudere scheepsbouwer Berthold haar ten huwelijk vraagt, grijpt ze haar kans. Tot groot ongenoegen van zijn zoon Pawel, zeker als ze zich steeds meer bemoeit met hun scheepswerf. Maar Johanna is slim genoeg om aan haar eigen ideeën vast te houden, en dapper genoeg om te streven naar haar eigen geluk…

ISBN: 9789401621175 – Xander Uitgevers – Aantal pagina’s: 448 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een nieuwe familiesaga van Anne Jacobs om weer heel wat uurtjes van te kunnen genieten.’

Hoofdpersonages

*****

De scheepsdochter begint met Johanna Berend, de verloren gewaande dochter van de koopman Berend in Danzig. Ze is er een paar jaar geleden vandoor gegaan met een jonge pianist, maar haar relatie is op de klippen gelopen en ze keert terug naar huis. Daar blijkt haar vader overleden te zijn en haar oudere broer Theodor heeft nu de touwtjes in handen. Theodor is een dominante man die alles naar zijn hand wil zetten en wil dat iedereen zich gedraagt zoals het hem goeddunkt. Dat leidt tot de nodige spanningen tussen hem en Johanna. Zij besluit al snel te gaan trouwen met de veel oudere ambachtsman en scheepsbouwer Berthold Forster. Berthold heeft een zoon Pawel, die na zijn omzwervingen voor zijn opleiding tot scheepsbouwer terugkeert naar Danzig.
Theodor is getrouwd met Luise. Hij wil dolgraag een zoon, maar iedere zwangerschap van Luise eindigt tot groot verdriet van allen in een miskraam. Luise raakt steeds verzwakter en Theodor zoekt zijn heil bij het dienstmeisje Danula. Dan is er ook nog de jongere broer Ernst, die literaire ambities heeft. Hij stopt met zijn studie rechten en Theodor dwingt hem te werken in het bedrijf. Ernst probeert zich daar, tevergeefs, aan te ontworstelen.
— Isolde

Sfeer

*****

De scheepdochter speelt zich af in Danzig in de tweede helft van de negentiende eeuw. Johanna komt uit een rijk koopmansgezin en trouwt met een ambachtsman uit een totaal ander milieu. Het verhaal kabbelt rustig voort, maar er gebeurt genoeg en er zijn veel personages, waardoor het een heel prettig en onderhoudend boek is.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Anne Jacobs heeft een prettige schrijfstijl. Ze is een goede verhalenverteller en weet je iedere keer weer te boeien, of de verhalen zich nu afspelen in het Duitsland in de vorige eeuw (Weesmeisje-serie), in Afrika (Savanne-serie), in Normandië in de middeleeuwen (Arlettes lot) of zoals nu verder naar het oosten in wat nu Polen is.
We weten inmiddels dat Anne Jacobs een pseudoniem is van Hilke Sellnick en dat ze ook onder de naam van Marie Lamballe series in dezelfde stijl schrijft.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Hij vertrouwt de vroedvrouw niet en stuurt Oskar nog een keer op pad om dokter Sternberg te alarmeren. Nu vreest hij ineens voor het leven van zijn vrouw. Wat als ze bij deze vroeggeboorte doodbloedt? Ze was bij de laatste miskraam al zwak en herstelde slechts langzaam. Here God, help mij, smeekt hij innerlijk. Ik zal mijn leven lang zacht en vriendelijk voor haar zijn, dat zweer ik. Als ze maar in leven blijft.
De arts komt pas tegen de ochtend. Hij blijft maar heel even bij Luise en komt dan naar het kantoor.
‘Ik kon niets meer doen,’ zegt hij ernstig. ‘Het is een jongen. Welgevormd van lijf en leden. Maar te vroeg uit het moederlichaam gekomen en overleden. Mijn deelneming.’
‘En… mijn vrouw?’ fluistert Theodor.
Dokter Sternberg haalt hulpeloos zijn schouders op.’

Leesvoorschrift

Een rustige vrije middag, een groot glas muntthee en biscuitjes die je oma vroeger ook altijd in een trommeltje had; daarmee kan je prima een flinke slag in dit boek slaan.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

448 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.