Recensie: Anne Jacobs – Het verlangen van het weesmeisje

Recensie: Anne Jacobs – Het verlangen van het weesmeisje


In Het verlangen van het weesmeisje , het zesde en laatste deel van de serie is het 1939 en staat de Tweede Wereldoorlog staat op het punt los te barsten. Aan alles is voelbaar dat de levens van de inwoners dramatisch zullen veranderen. Ook de geliefde familievilla is in gevaar, en tot overmaat van ramp staat Pauls fabriek op instorten. Omdat Marie met hun zoon Leo naar New York is verhuisd, rest Paul de zware taak om in zijn eentje de villa veilig te stellen.

Dan verschijnt er een nieuwe liefde in Pauls leven, en Marie is ervan overtuigd dat hun huwelijk na al die tijd voorbij is. Ze zal alles op alles moeten zetten om hun huwelijk te redden. Zal de villa deze rumoerige tijd overleven? En zal Marie erin slagen om de liefde van haar leven terug te winnen?

ISBN: 9789401619028 – Uitgeverij Xander – Aantal pagina’s: 382 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Het verlangen van het weesmeisje rondt de Weesmeisje-serie op een goede manier af, maar het jammer om na zes delen afscheid te nemen van deze familie.’

Hoofdpersonages

*****

Het verlangen van het weesmeisje is het laatste deel van een familiesaga. De familie Melzer vormt het middelpunt van de verwikkelingen, maar in de loop van de delen zijn er veel familieleden, vrienden en personeelsleden toegevoegd die een steeds belangrijker rol zijn gaan spelen. Om nog wat preciezer te zijn, dragen Marie en Paul Melzer het verhaal. Begin jaren ’30 heeft Marie Duitsland verlaten en heeft zich met een van de kinderen, Leo, gevestigd in New York. Dit was in weerwil van Paul, die zelfs tijdens de oorlog nog steeds van mening was dat zijn Joodse vrouw veilig zou zijn geweest bij hem. Tijdens de oorlog vond Paul een nieuwe liefde en de belangrijkste vraag van dit boek is wat dit betekent voor de relatie en de liefde tussen Paul en Marie.
Het is niet te doen om alle personen te noemen, maar Pauls zus Kitty en Dodo, de dochter van Marie en Paul, moeten nog wel genoemd worden. Het zijn sterke en dappere vrouwen die op hun eigen manier de oorlog overleven en hun steentje bijdragen.
— Isolde

Sfeer

*****

In dit laatste deel is het oorlog. De stad Augsburg, waar de villa en de textielfabriek van de familie Melzer staan, wordt zwaar beschadigd. Het boek laat zien hoe families verscheurd kunnen raken doordat het ene familielid zich verzet tegen het naziregime en het andere familielid niet kan wachten om opgeroepen te worden om aan het front te vechten. Opvallend, maar misschien ook wel heel realistisch, is de onwetendheid over het lot van de Joodse bevolking en daarmee ook de overtuiging dat Marie niet weg had hoeven gaan.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Zeg Duitse familiesaga en je zegt Anne Jacobs. Dezelfde auteur achter het pseudoniem Anne Jacobs, gaat ook schuil achter Marie Lamballe die bijvoorbeeld de trilogie Café Engel heeft geschreven. Anne Jacobs is ook de auteur van de serie Het landhuis en de Savanne-serie, waar Liefde op de savanne het eerste deel van is.
Jacobs neemt de tijd en de ruimte om een uitgebreid verhaal met allemaal zijverhalen te vertellen. Het aantal personages neemt ieder deel toe – de hoofdpersonen krijgen kinderen en die krijgen ook weer kinderen – en dat zorgt voor een hoop afwisseling in het verhaal. Het is daarom ook niet erg als je een bepaald persoon niet zo sympathiek vindt of wanneer een deel van het verhaal je niet aanspreekt, er gebeurt nog veel meer. Jacobs sluit ieder hoofdstuk zo af, dat je wordt geprikkeld om verder te lezen terwijl je weet dat het even duurt voordat die ene verhaallijn weer wordt voortgezet.
Het verlangen van het weesmeisje leest vlot en makkelijk, evenals het vorige deel De belofte van het weesmeisje, en je hebt het boek uit voor je het weet. Als je de voorgaande delen hebt gelezen, komt dit deel pas echt tot zijn recht en ken je de personages tot in detail.
— Isolde

Passage uit het boek

‘Hij besloot de rest van de brief ’s avonds te lezen en wilde hem weer in de envelop stoppen toen het hem opviel dat het papier op de gelijmde plekken vreemd hard was. Hij schrok, hield de envelop in het licht, voelde het papier tussen zijn vingers en kwam tot de onthutsende conclusie dat Maries brief was geopend en gelezen.
Ze controleerden zijn post! Waarom? Dat was niet moeilijk te raden: hij onderhield een briefwisseling met zijn Joodse vrouw in Amerika. De Verenigde Staten stelden zich dan wel neutraal op, maar het was bekend dat ze wapens en waarschijnlijk ook vliegtuigen aan de Britten leverden en dus aan de vijandelijke kant stonden.
Nou, geweldig! En Marie sprak openharig over de mening van de Amerikanen met betrekking tot de oorlog en schreef dat ze heel erg hoopte dat de VS aan de oorlog zou deelnemen. Als ze zulke naïeve brieven bleef schrijven, kon ze hem in de grootste problemen brengen.’

Leesvoorschrift

’s Avonds wanneer de televisie je niet meer afleidt maar het nog net te vroeg is om te gaan slapen, is het fijn om nog even een paar hoofdstukken van dit boek te lezen. Een beker hete kruidenthee is voldoende gezelschap.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

382 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.