Recensie: Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp – Een heel jaar Jip en Janneke

Recensie: Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp – Een heel jaar Jip en Janneke


Een heel jaar lang voorleesplezier met Jip en Janneke. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, steeds verzinnen ze weer iets leuks om te gaan doen. In het voorjaar gaan ze bloemen zaaien en ontdekken ze een vogelnestje met eitjes. Ze gaan naar het strand en laten een vlieger op in de zomer. In het najaar stampen ze ondeugend met laarzen door de regenplassen en in de winter maken ze een grote sneeuwman.

ISBN: 9789045128979 – Uitgeverij Querido – Aantal pagina’s: 160 – Prentenboek


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een echte klassieker, in een mooie nieuwe bundel.’

Verhaallijn

*****

Een heel jaar Jip en Janneke begint met een overzichtelijke inhoudsopgave. Hierop zijn in een oogopslag alle seizoenen te zien met daaronder de titels van de verschillende verhalen die je bij dat seizoen kunt lezen. De verhalen passen steeds mooi bij het seizoen. Op deze manier doen Jip en Janneke dingen, die de kinderen in het dagelijks leven op dat moment (meestal) ook kunnen doen. Dit zorgt ervoor dat de verhalen uit Een heel jaar Jip en Janneke extra gaan leven.
De verhalen zijn steeds kort en dit maakt ze extra krachtig. De ouderwetse woorden zijn uit de verhalen gehaald, dat vond ik persoonlijk erg prettig.
Wat ik jammer vind, is dat het boek een slappe kaft heeft. Hierdoor is het boek al snel niet mooi meer als je het gaat voorlezen.
— Eline

Illustraties

*****

De cover van Een heel jaar Jip en Janneke bevat een prachtige fullcolour illustratie. Dit soort illustraties zie je ook terug in het boek. Elke spread bevat aan de ene kant een verhaal en aan de andere kant een illustratie in kleur die perfect past bij het verhaal. De illustratie bij het verhaal ‘De stoute wind’ is mijn favoriet. Hierop zijn ontelbaar veel kleine details toegevoegd en hoe langer je kijkt, hoe meer je zult ontdekken.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Jip heeft een eigen tuintje. Hij mag het zelf omspitten. En Janneke helpt. Nu is het tuintje omgespit en papa zegt: ‘Vanmiddag zal ik jullie helpen. Dan gaan we zaaien. Bloemetjes zaaien. En worteltjes. Wacht maar tot vanmiddag.’
Maar Jip en Janneke zijn zo ongeduldig. Ze willen nu meteen iets doen. Papa is naar kantoor en Jip zegt: ‘Zullen we zelf bloemetjes zaaien?’ ‘Goed,’ zegt Janneke. ‘Hoe moet dat?’ ‘Ik weet niet,’ zegt Jip. ‘Weet jij het?’ ‘In onze tuin staan bloemen,’ zegt Janneke. ‘Laten we die maar halen.’
Dan gaan ze naar de tuin van Jannekes huis. Daar bloeit al heel veel. ‘Kijk, deze,’ zegt Janneke. En ze plukt er een paar. ‘En deze,’ zegt Jip en hij plukt een handvol. Ze hebben nu een heleboel bloemetjes. En ze gaan ermee naar Jips tuintje. ‘Kijk,’ zegt Jip, ‘we graven kuiltjes, kijk zo, en we zetten de bloemetjes erin. En dan de kuiltjes weer dicht.’ O, wat werken ze hard. Eerst een rij gele bloemen. Dan een rij paarse.
‘Ziezo,’ zegt Janneke. ‘Je tuin is klaar. Hoera.’’

Voor wie is het boek?

Een heel jaar Jip en Janneke is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf drie jaar.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

Meerdere korte verhalen
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.