Recensie: Anthony Doerr – Wolkenstad

Recensie: Anthony Doerr – Wolkenstad


Vijf buitenbeentjes proberen de wereld rondom hen te begrijpen. In Constantinopel in 1453, in een bibliotheek in het huidige Idaho en op een interstellair schip in de verre toekomst jagen ze ieder hun dromen na terwijl ze vechten om te overleven.
Anna, Omeir, Seymour, Zeno en Konstance worden verbonden door één gehavend exemplaar van een tweeduizend jaar oude Griekse tekst – het eeuwenoude verhaal van Aethon, die ernaar verlangt om in een vogel te veranderen en naar een utopisch paradijs te vliegen.

ISBN: 9789044362251 – The House of Books – Aantal pagina’s: 634 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Annechien


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een tikkeltje chaotisch, maar de boeiende schrijfstijl van Anthony Doerr maakt alles goed.’

Hoofdpersonages

*****

Wolkenstad is geschreven vanuit het perspectief van vijf verschillende mensen die weinig met elkaar te maken hebben.
Anna, een jong meisje dat leeft in het Constantinopel van 1453. Ze is een wees die samen met haar zus bij de nonnen in een klooster woont. Anna is ontzettend nieuwsgierig en wil graag leren lezen. Iets wat uit den boze is voor een meisje.
Omeir, een jonge jongen die leeft in een bos mijlenver van Constantinopel in 1453. Hij heeft een hazenlip en daarom is zijn familie met hem naar een ravijn gevlucht, de dorpelingen zagen hem als de duivel. Omeir wordt door de troepen van de Sultan opgeroepen om samen met zijn twee ossen, Boom en Maanlicht, naar Constantinopel te reizen. De Sultan wil namelijk Constantinopel aanvallen.
Zeno, een oudere man die in het huidige Idaho leeft. Samen met een groepje kinderen werkt hij aan een toneelstukje in de bibliotheek. Zeno heeft in zijn leven al ontzettend veel meegemaakt als soldaat en krijgsgevangene.
Seymour, een jonge man die in het huidige Idaho leeft. Hij heeft een moeilijke jeugd gehad, want zijn alleenstaande moeder Bunny had moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Seymour raakt bevriend met een uil, Trouwvriend. Als hij Trouwvriend dood aantreft slaan de stoppen in het hoofd van Seymour compleet door,
Konstance, een meisje dat leeft in een ruimteschip in de verre toekomst. Ze heeft het prima voor elkaar en weet zich ook prima te redden. Maar dan dringt er een virus binnen en sluit haar vader haar op in een kluis voor haar veiligheid. Vanaf dat moment heb je het idee dat Konstance compleet alleen in de ruimte is, want er reageert niemand meer en ze kan niet weg uit de kluis.
— Annechien

Sfeer

*****

Het is fascinerend hoe Anthony Doerr de verschillende sferen weet te verwoorden. Je hebt te maken met vijf totaal verschillende personages en Anthony Doerr heeft het voor elkaar gekregen om ook de sfeer van het verhaal aan te passen aan het personage. Alleen al aan de sfeer weet je precies in welke tijd het zich afspeelt en ook wie op dat moment aan het woord is.
— Annechien

Schrijfstijl

*****

Ik vond het erg lastig om Wolkenstad goed te recenseren. Aan de ene kant heeft Anthony Doerr een ontzettend mooi verhaal neergezet, maar aan de andere kant ook een erg verwarrend verhaal. Je hebt namelijk het idee dat je vijf verschillende verhalen aan het lezen bent en dan krijg je ook nog te maken met flashbacks. Zo is Zeno in het ene hoofdstuk een oudere man, in de andere een tiener en in weer een andere een kind. Bij elk hoofdstuk moet je weer even graven in je geheugen om alles goed te begrijpen.
Tussendoor krijg je ook nog te maken met de fragmenten over Aethon. Een man die graag een vogel wil zijn, want hij is op zoek naar de perfecte wereld: Wolkenstad.
Ondanks de vele verhaallijnen is de schrijfstijl van Anthony Doerr zo ontzettend boeiend dat je gelijk weer wordt ondergedompeld in het verhaal, zodra je alles weer begrijpt.
— Annechien

Passage uit het boek

‘Acht dagen alleen, tien, elf, dertien: ze raakt de tel kwijt. De deur gaat niet open. Niemand bonst op de andere kant van de muren. Niemand komt de bibliotheek binnen. De enige binnenkomende waterleiding in de Eerste Kluis is een enkele, langzaam druppende slang die ze afwisselend op de voedselprinter of op het recycletoilet aansluit. Het duurt minuten voordat een drinkbeker gevuld is, ze heeft constant dorst. Soms drukt ze haar handen tegen de wand en voelt ze zich opgesloten als een embryo in een vruchtvlies, sluimerend, wachtend op het ontwaken. Andere keren droomt ze dat de Argos landt in een rivierdelta op Beta Oph2, dat de wanden opengaan en iedereen naar buiten loopt in een heldere, schone regen die in vlagen uit de buitenaardse hemel valt, regen die vaag naar bloemen smaakt. Een briesje strijkt over hun gezichten; zwermen vreemde vogels stijgen op en wentelen rond; vader smeert modder op zijn wangen en kijkt haar vrolijk aan, terwijl moeder met wijd open mond naar boven staart, drinkend van de lucht – wakker worden uit zo’n droom is het ergste soort eenzaamheid.’

Leesvoorschrift

Lees Wolkenstad op een moment dat je niet veel aan je hoofd hebt, want je zult er veel bij moeten nadenken! Een lekker drankje erbij, wat te eten en je dag is compleet.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

634 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.