Recensie: Benny Baudewyns – Moordgriet

Recensie: Benny Baudewyns – Moordgriet


Ronny Tervaete woont in een camper op een eenvoudige camping in het kleine Ardennenstadje Durbuy. Hij werkt voor Theo Parein, hij rijdt rond met en onderhoudt het toeristisch treintje. Parein is een rijke zakenman die, via forse investeringen, Durbuy toeristisch aantrekkelijker wil maken.

Als Oulimata Saw, een Senegalese vriendin van Ronny, spoorloos verdwijnt start Ronny zijn zoektocht in één van de restaurants die Parein uitbaat. Oulimata werkt daar immers. Door zijn zoektocht raakt Ronny verwikkeld in een net van internationale fraude en criminaliteit waarin ook Parein verstrikt zit. Tegen wil en dank moet Ronny samenwerken met Rudy Horré, die niet degene blijkt te zijn voor wie hij zich uitgeeft.

ISBN: 9789464340679 – Uitgeverij Vrijdag – Aantal pagina’s: 302 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Moordgriet is een goede thriller waarin corruptie en verraad hoogtij vieren.’

Hoofdpersonages

*****

Ronny Vervaete is een Vlaming die zich in het Waalse Durbuy gevestigd heeft. Hij woont er op een armzalige camping in een oude camper. Oulimata Saw is illegaal in België en woont op dezelfde camping als Ronny. Zij hebben een heel nauwe band met elkaar. Ze zijn werken allebei voor Theo Parein. Zij werkt in een sterrenrestaurant dat Parein uitbaat, hij rijdt rond met een toeristentreintje. Als Oulimata spoorloos verdwijnt wil Ronny haar koste wat kost terugvinden.

Theo Parein is een welvarende zakenman. Hij verkocht zijn farmaceutisch bedrijf en met dit geld wil hij een prestigieus project uitwerken in Durbuy om zo het stadje toeristisch aantrekkelijker te maken. Gewiekste en frauduleuze internationale zakenmannen maken Parein het leven moeilijk en willen hem beletten zijn project te realiseren.

Rudy Horré helpt Parein om de buitenlandse criminelen te ontmaskeren. Door zijn speurtocht naar Oulimata komt Ronny in contact met Horré en zo raakt hij zelf ook betrokken in het net van internationale criminaliteit.
— Marita

Sfeer

*****

Ik vind dat het verhaal nogal traag op gang komt. Er worden heel veel personages geïntroduceerd wat het bij aanvang nogal moeilijk maakt om Moordgriet goed te kunnen volgen. Het plot is anderzijds heel goed, wat het boek toch nog leuk maakt om te lezen.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Benny Baudewyns schrijft op een heel directe en duidelijke manier. In het boek staan heel wat knipogen naar bekende figuren in Vlaanderen, wat het voor Vlamingen grappig maakt om te lezen.
Voordien las ik van deze schrijver een ander boek, Mazzelaar. Ik vond zijn schrijfstijl in Mazzelaar veel vlotter en was daardoor toch wel ietwat teleurgesteld in Moordgriet.
— Marita

Passage uit het boek

‘Ik drukte op de knop voor de lift. Het wachten duurde lang en mijn gedachten dwaalden af naar de gebeurtenissen van de voorbije uren.

Horré had me opgepikt bij de luchthaven Charles de Gaulle rond halfdrie in de ochtend. Dat was snel, hij moest meteen in zijn auto zijn gesprongen en had de afstand, ook al reed hij nu met een doordeweekse Toyota, in een recordtempo afgelegd. Ik kon niet ontkennen dat het goed deed om hem te zien. Hij stelde voor om voorlopig in zijn flat in Nieuwpoort te logeren. Nu ik geen camper meer had, leek me dat de enige oplossing.
Onderweg in de auto had ik mijn bezorgdheid over het lot van Mata gedeeld en had vraagtekens geplaatst bij haar vreemde gedrag op de luchthaven. Ik kon er nog steeds niet bij wat ze me had geflikt.’

Leesvoorschrift

Dit boek leest vlot op een koude winteravond, genesteld onder een warm dekentje met een glaasje wijn bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

302 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.