Recensie: Britt van Marsenille – Britt bij de bijen

Recensie: Britt van Marsenille – Britt bij de bijen


Wist jij dat een bij ruikt met haar voelsprieten? En weet je wat het verschil is tussen bijen en wespen? Hoe leven bijen en hoe maken ze honing? Welke bloemen vinden ze lekker? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe kan jij bijen redden? Bijen zorgen er namelijk voor dat wij lekker kunnen eten: meer dan de helft van wat op ons bord ligt, hebben we aan hen te danken. Dat er wereldwijd volledige bijenvolken sterven, is dan ook een groot probleem.

ISBN: 9789463962421 – Uitgeverij Horizon – Aantal pagina’s: 96 – Jeugdboek


*****

3 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een informatief boek, voorzien van mooie illustraties.’

Verhaallijn

*****

In Britt bij de bijen neemt Britt van Marsenille de lezer mee op reis naar de wondere wereld van de bij. Britt heeft zelf bijen en in de tekst is haar voorliefde voor deze beestjes duidelijk te lezen. Wat me wat tegenstond, was de manier waarop soms wat vermanend wordt geschreven dat het onze schuld is dat de bijen het zo moeilijk hebben. Zo staat omschreven wat boeren verkeerd doen en dat er teveel huizen worden gebouwd. Ik begrijp dat dit voor de bij problemen oplevert, maar het had wat mij betreft wat genuanceerder mogen zijn.
In de tekst zijn de belangrijke woorden dik gedrukt. Hierdoor zal je als voorlezer automatisch meer nadruk op deze woorden gaan leggen en kinderen die dit lezen zullen extra gaan nadenken over deze woorden. Zo zijn de volgende woorden in het hoofdstuk over wie wat doet dikgedrukt: koningin, larve, werksters en darren.
— Eline

Illustraties

*****

De illustraties in Britt bij de bijen zijn vrolijk qua kleurgebruik. Wel zijn ze af en toe erg klein. Wat mij betreft hadden de illustraties groter mogen zijn, waardoor ze duidelijker waren.
Bij elk nieuw hoofdstuk in dit boek, is de gehele spread in één kleur en zie je een illustratie, passend bij de titel van het nieuwe hoofdstuk.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Honingbijen en wespen zijn allebei insecten. Veel mensen vinden dat ze op elkaar lijken, maar dat is helemaal niet zo. Honingbijen hebben gele en bruine strepen. Ze hebben ook donzige hartjes op hun kopje en lijf. Wespen zijn geel met zwart gestreept en zijn kaal. Ze kunnen allebei steken met hun angel. Die zit achter aan hun kontje. Ze gebruiken allebei hun angel als een soort zwaard om zichzelf te verdedigen als er gevaar is. Maar het grote verschil is dat een wesp meerdere keren kan steken en een honingbij maar één keer. Als de honingbij je steekt, scheurt haar angel af. De honingbij is dan zwaargewond en daardoor sterft ze. Daarom zal een honingbij alleen steken wanneer het écht nodig is.’

 

Voor wie is het boek?

Britt bij de bijen is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.