Recensie: Camilla Grebe – Iedereen liegt
Maria woont samen met haar zoontje Vincent, haar echtgenoot Samir en zijn dochter Yasmine. Op een nacht verdwijnt Yasmine spoorloos. Als haar laarzen en een afscheidsbrief gevonden worden op de rand van een klif gaat men ervan uit dat ze zelfmoord pleegde. Tot er aanwijzingen zijn dat het jonge meisje vermoord werd.
Samir wordt verdacht van de moord op zijn dochter, maar weer vrijgesproken. Maria, die aanvankelijk rotsvast overtuigd was van de onschuld van Samir, heeft nu sterke twijfels ondanks de vrijspraak en zet een punt achter haar huwelijk. Vincent was getuige van handelingen die bevestigen dat Samir met de verdwijning van Yasmine te maken heeft, maar hult zich in stilzwijgen.
Twintig jaar later wordt er een lijk in zee gevonden en wordt het onderzoek heropend. Heeft men destijds iets over het hoofd gezien? Wat gebeurde er echt met Yasmine?
ISBN: 9789403182513 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 426 – Thriller
4 van de 5 sterren – Marita
Recensie in één zin
‘Iedereen liegt is een vernuftige thriller die tot de laatste bladzijde boeit.’
Hoofdpersonages
Maria en Samir vormen een gelukkig stel. Zij heeft een zoontje met het syndroom van Down, Vincent. Samir heeft een tienerdochter, Yasmine. Als Vincent zich niet goed voelt hult hij zich soms dagenlang in stilzwijgen. Yasmine is een opstandige tiener die het haar vader soms moeilijk maakt. Dit leidt regelmatig tot hoogoplopende ruzies. Ondanks de grote verschillen tussen Vincent en Yasmine kunnen ze het heel goed samen vinden. Als Yasmine op een nacht spoorloos verdwijnt wordt Samir verdacht van de moord op zijn dochter.
Gunnar is de politieagent die belast wordt met het onderzoek naar de verdwijning van Yasmine. Als er twintig jaar na deze verdwijning een lijk uit zee gevist wordt, opent hij het onderzoek opnieuw.
— Marita
Sfeer
In Iedereen liegt wordt de lezer vanaf de eerste bladzijde meegesleurd in het verhaal. Ondanks het feit dat het een thriller is, is het in de eerste plaats een gevoelig verhaal waarin menselijke emoties centraal staan. Dit is het sterke punt van dit boek, het zorgt ervoor dat je je zeer betrokken voelt bij het verhaal. Je wil gewoon weten wat er gebeurd is, wat de beweegredenen van de personages zijn om te doen wat ze doen.
— Marita
Schrijfstijl
Het plot in Iedereen liegt wordt opgebouwd door middel van de verhalen van de verschillende hoofdpersonages. Om beurten vertellen ze hun deel van het verhaal wat je inzicht geeft in hun bijdrage aan de gebeurtenissen, hun gevoelens en motieven. Centraal staan de leugens en geheimen van elk van de personages.
Een deel van het verhaal speelt zich in het verleden af, een ander deel in het heden. Camilla Grebe weet feilloos de link tussen beide te leggen zonder dat het verwarrend wordt.
— Marita
Passage uit het boek
‘De eerste keer dat ik Maria ontmoette was bij een etentje bij Vincent en haar thuis.
Papa deed al een tijdje raar, was verstrooider dan anders. Glimlachte wanneer hij ontbijt maakte, zong in zijn eentje in de keuken. Had gel en aftershave gekocht en was zijn overhemden gaan strijken terwijl hij die normaal gesproken gewoon te drogen hing over keukenstoelen.
Ik begreep natuurlijk dat er iets gaande was. Zelfs als ik blind en doof was geweest had ik het gemerkt. En het was dat ik het hem niet gunde dat hij verliefd was, echt niet. Mama en Sylvie waren twee jaar geleden overleden en ik wilde oprecht dat hij een vrouw zou leren kennen, want ik vond zijn verdrietige blikken op alle stelletjes in de stad onverteerbaar. Trok het niet om te horen hoe verdedigend zijn stem klonk als ik vroeg of hij wat leuks ging doen in het weekend.
Op een avond vertelde hij het.’
Leesvoorschrift
Dit boek laat zich vlot lezen op een regenachtige winterdag, onder een dekentje met een tas warme soep bij de hand.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen