Recensie: Claudia de Breij – Neem een geit
Geef het door
Claudia de Breij (net 40, dankuwel) vraagt zich af hoe dat moet: leven. De eerste jaren zeggen ouders, leraren en andere betweters wat je wel en niet moet doen. Je zit nog in de fase ‘leven voor beginners’. Maar hoe moet het als je alles eenmaal zelf mag (en moet) uitvinden? Hoe ga je dan om met vragen over liefde, dood, vriendschap, seks, werk, kinderen? Niemand die zegt hoe het moet. En dat is fijn. Maar soms ook niet. Soms zou je willen dat iemand zei: ‘Dit heb ik ook gehad. En toen heb ik het zus en zo opgelost.’ Dat helpt.
Shit is goed
Met de les van wijlen René Gude, Denker des Vaderlands, in haar achterhoofd – ‘Ga vooral te rade bij anderen’ – ging Claudia de Breij op de koffie (en vaak een wijntje) bij wijze mannen en vrouwen die het allemaal al een keer hebben meegemaakt. Samen met haar geliefde Jessica van Geel sprak ze met Willeke Alberti, Hedy d’Ancona, Anne-Wil Blankers, Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Geert Mak, Erica Terpstra, Herman van Veen, Paul van Vliet en Hans Wiegel.
Het is geen wedstrijd
Behalve bij deze eminente wijsgeren haalde De Breij ook levenslessen bij familie, vrienden, Spinoza en haar pedicure. Het resultaat is een boek zoals alleen De Breij dat kan maken: hartstochtelijk, geestig, to the point en onontbeerlijk op het hobbelige pad dat ‘leven voor gevorderden’ heet.
ISBN: 9789 048 826 209 – Lebowski Publishers – Aantal pagina’s: 240 – Zelfhulpboeken
3 van de 5 sterren — Luus
Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.
Start!
Recensie in één zin
‘Honderden levenslessen van bekende Nederlanders van boven de 70.’
Wat heb ik aan dit boek?
Dit boek geeft je houvast bij de moeilijke dingen in het leven. Je krijgt antwoorden van bekende Nederlanders in de zeventig die terugkijken op hun leven en levensvragen beantwoorden. Is het niet fijn om het eens van iemand te horen die al enige jaren langer leeft dan jijzelf? Om te horen hoe iemand anders de dingen doorleeft en opgelost heeft? Zo krijg je misschien wat meer inzicht in je eigen leven en kun je deze waardevolle adviezen ook toepassen.
— Luus
Schrijfstijl
Als je Claudia wel eens in het theater hebt zien staan, dan weet je hoe hartstochtelijk en geestig ze kan zijn. Zo leest dit boek ook. Levensvragen op een luchtige manier opgeschreven, en daarom toegankelijk voor iedereen.
— Luus
Passage uit het boek
Mijn liefdesleven zou zoveel rijker en meeslepender zijn als ik alle keren dat ik achteraf hoorde ‘maar toen vond ik jou ook heel leuk!’ kon inruilen voor openlijke liefdesverklaringen op het moment suprême. Maar ja. Toen. Toen durfde ik het niet te zeggen, want stel je voor dat die ander mij dan stom zou vinden, en zou afwijzen! Die ander was natuurlijk precies zo’n bange poeperd dus voor je het weet sta je twintig jaar later allebei met een trouwring om je vinger te mijmeren over hoe mooi het had kúnnen zijn. Youth is wasted on the youth, denk ik. Als je jong bent, echt zo ongebonden ik-heb-geen-idee-in-wiens-bed-ik-vanavond-beland jong, weet je nog niet wat ik zo halverwege de dertig leerde: als jij denkt dat iemand je leuk vindt, is dat negen van de tien keer ook zo.
Voor wie is dit boek?
Dit is een boek dat elke (jong)volwassene kan leren om te gaan met de moeilijke dingen in het leven. Want wie wil nou geen advies van bekende Nederlanders, die al hun wijsheid in 70 jaar hebben opgedaan? Wil je weten of er na een aantal decennia nog steeds liefde is voor elkaar in een huwelijk? Of hoe je met de dood om kunt gaan? Wat vriendschap nog betekent voor iemand in de zeventig? Hoe je terug kijkt op werk, als je al lang met pensioen bent? Dan kan dit boek je wat houvast en inzicht meegeven.
— Luus
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?
Ga je dit boek lezen?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen