Recensie: Dirk Jan Roeleven & Hester van der Vliet – De laatste reis van de Boswachter

Recensie: Dirk Jan Roeleven & Hester van der Vliet – De laatste reis van de Boswachter


Aan de voet van de Mont Ventoux is het idee ontstaan, een wild plan om de oude Japanse Subaru Forester, bijgenaamd ‘de Boswachter’ bij een kilometerstand van 500.000 km terug te brengen naar zijn geboortegrond. En zo beginnen de eigenaars Dirk Jan Roeleven en zijn vrouw Hester van der Vliet aan een reis van 23.832 kilometer, zonder airco en zonder kennis van autotechniek. Ze rijden over slecht Russisch asfalt, Mongolische woestijnwegen en Kazachse steppe-highways naar Vladivostok, vanwaar de veerboot naar Japan vertrekt.
Een spannende roadtrip, weg van hun hectische leven en aangewezen op elkaar en waarbij ze eindelijk eens goed kunnen praten over hun ongewilde kinderloosheid.

ISBN: 9789492928290 – Uitgeverij Pluim – Aantal pagina’s: 296 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een spannend, ontroerend en liefdevol verhaal.’

Hoofdpersonages

*****

Dirk Jan Roeleven is documentairemaker en hij heeft al eerder een boek geschreven over een solofietstocht en de vroege dood van zijn vader.
In De laatste reis van de Boswachter denkt hij veel na over hun ongewilde kinderloosheid en beschrijft hij het onverwerkte verdriet hiervan. Hij heeft tijdens deze reis de rust en tijd om er met zijn vrouw Hester van der Vliet over te praten.
Zij heeft het al min of meer afgesloten voor zichzelf en staat hier rationeler in. Ze wil verder met het leven en zo helpen zij elkaar op een liefdevolle manier met deze fase in hun leven.
— Joke

Sfeer

*****

Tijdens het lezen word je meegezogen in hun avontuur, je voelt de hitte en het stof van de woestijnwegen. Je voelt de spanning wanneer er iets mis dreigt te gaan met de motor van de Subaru tijdens hevige regenbuien.
Maar ook het avontuur van het reizen is goed voelbaar, zoals de toevallige ontmoetingen onderweg waardoor ze op verrassende plekken terechtkomen.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het verhaal is lekker vlot geschreven met veel informatie over de landen waar ze door reizen. Zoals de gastvrijheid bij de mensen, maar ook de beperkte vrijheid en de autoritaire houding bij de grensposten. Dit alles wordt afgewisseld met persoonlijke onthullingen van de schrijvers en mooie kleurenfoto’s van hun reis.
Ik heb het boek in een adem uitgelezen.
— Joke

Passage uit het boek

‘Langs de M36 duiken imposante rotspartijen op aan de rechterzijde van de weg. Links zie ik de oneindigheid van de steppe. Hester is weggedommeld op het klapperen van de wind. Mijn hartslag volgt de doffe tonen van de constante roffel uit het binnenste van de Boswachter. Ineens is het daar, het volmaakte, alles op zijn plaats: de auto, de geliefde, de rotspartij, het licht, de wind, de muziek in het hoofd, de losheid, de vrijheid, het bestaan. Het duurt niet langer dan een seconde of vijf, een korte roes, maar dit is het: fucking geluk.’

Leesvoorschrift

Lees dit boek op een vrije dag, want als je eenmaal begonnen met lezen kun je niet meer stoppen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

296 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Reageer

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.