Recensie: Dustin Thao – Hallo, met Sam

Recensie: Dustin Thao – Hallo, met Sam


Wat zou je doen als je een tweede kans had om afscheid te nemen?

De zeventienjarige Julie heeft haar toekomst helemaal uitgestippeld: ze gaat verhuizen naar de stad, samenwonen met haar vriend Sam, studeren aan de universiteit, een zomer doorbrengen in Japan… Maar dan sterft Sam. Waardoor alles verandert. Julie is diepbedroefd en doet er alles aan om hem en de tragische manier waarop hij stierf te vergeten. Maar een boodschap die Sam achterliet in haar jaarboek roept herinneringen op. Omdat ze zijn stem nog een keer wil horen, belt Julie Sams telefoon om naar zijn voicemail te luisteren. Sam neemt op.

Julie krijgt een tweede kans om afscheid van hem te nemen. Het horen van zijn stem zorgt ervoor dat ze opnieuw verliefd wordt en met elk telefoontje is het moeilijker hem los te laten.

ISBN: 9789021467979 – Uitgeverij Volt – Aantal pagina’s: 319 – Young Adult


*****

3 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtig concept, maar helaas miste ik de uitwerking.’

Hoofdpersonages

*****

Wanneer Julie denkt alles uitgestippeld te hebben voor later, verliest ze haar vriend Sam. Samen zouden ze het maken; verhuizen uit de stad, samen studeren en uiteindelijk samenwonen. Julie haar leven staat stil en ze weet niet hoe ze met het verlies van Sam om moet gaan. Ze besluit hem voor de laatste keer te bellen, zodat ze zijn voicemail kan horen, echter tot grote schrik neemt Sam op.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik erg veel moeite had met Julie. Uiteraard rouwt iedereen anders, maar toch vond ik het moeilijk om te lezen dat ze de begrafenis had gemist, Sams familie buitensloot, haar vrienden buitensloot en uiteindelijk niet meedeed aan de herdenkingen. Eerst dacht ik dat dit kwam door het rouwen, maar in de flashbacks komt ze op mij helaas ook wat egoïstisch over.
Sam daarentegen komt erg spontaan over en het voelde alsof hij hun relatie wat meer op zich nam dan Julie.
— Nienke

Sfeer

*****

Het boek is geladen. De dood van Sam raakt je, aangezien zo’n jong iemand op zo’n lullige manier om het leven komt, namelijk door een spookrijder. Je voelt mee voor alle mensen die Sam zijn verloren. Je moet houden van zo’n sfeer, aangezien je kennis maakt met de verschillende vormen van rouw die dit boek met zich meebrengt. Uiteraard zijn er wat lichtere momenten, maar het grootste gedeelte draait om rouw en dat kan zwaar wegen.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Helaas kon ik me emotioneel niet inleven in het verhaal. Ik voelde me niet verbonden met het boek, wat ik erg jammer vond. Het concept dat Thao probeerde aan te kaarten, miste voor mij de uitwerking. Er was niet een duidelijke connectie met de lezer. Alleen pas op het einde vond ik dat het goed en emotioneel werd, en hier is het dan ook dat ik wat tranen heb gelaten.
Waar de meerderheid aangeeft dat dit boek perfect is voor een huilsessie, had ik helaas meer verwacht. De relatie van Julie en Sam voelde vlak aan, en soms wat egoïstisch, waardoor het verlies van Sam door de ogen van Julie me niet emotioneel raakte. Als dit beter was uitgewerkt, had ik me misschien meer met het verhaal verbonden gevoelt.
Ondanks dat is het een goed debuut van Thao en is het concept erg origineel. Het laat zien dat mensen op veel verschillende manieren rouwen en dat is erg belangrijk om te benoemen.
— Nienke

Passage uit het boek

‘In elk geval heb ik nog steeds geen afscheid van Sam hoeven nemen. En zolang dat niet hoeft, blijven we met elkaar verbonden, toch? Dat is toch wat hij me heeft beloofd? Ik ben er nog niet klaar voor om hem te laten gaan. Ik vind het verschrikkelijk om me mijn leven zonder hem voor te stellen. Ik wou dat ik hem vast kon blijven houden, hem zo lang mogelijk bij me kon houden. Ik weet niet wat ik moet beginnen als hij echt weg is.’

Leesvoorschrift

Zoek een rustig plekje en pak een paar tissues, zodat je goed voorbereid dit boek door komt.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

319 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.