Recensie: Ellie Dean – Een groot hart

Recensie: Ellie Dean – Een groot hart


Londen, 1941.

Julia werkt als vroedvrouw in Londen. Als haar jongere zus sterft bij de geboorte van haar zoontje beslist Julie om voor de kleine William te zorgen. Ze rekent hierbij op hulp van haar ouders. Maar het lot beslist hier anders over. Haar ouders overlijden op dezelfde dag als haar zus als gevolg van een bombardement. Julie beslist haar baan op te zeggen en naar Cliffehaven ter verhuizen. Daar woont haar oudere zus, Eileen, die ze al vijftien jaar niet meer gezien heeft. Ze hoopt dat Eileen haar hulp en onderdak zal geven. Maar deze laatste weigert om iets te maken te hebben met Julie en de baby

Gelukkig is Peggy er. Zij vangt oorlogsvluchtelingen op en geeft hen een tijdelijk warme thuis.

ISBN: 9789026159893 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 365 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Een groot hart is een meeslepend en ontroerend verhaal over de kracht van vrouwen tijdens de oorlog.’

Hoofdpersonages

*****

Julie Harris is een ongetrouwde, jonge vrouw. Ze groeide op in Londen en werkt er nu als vroedvrouw. Haar jongere zus, Franny, heeft een zwakke gezondheid. Zij overleeft de geboorte van haar zoontje niet. Kort voor de bevalling liet Franny Julie beloven om voor haar baby te zorgen indien zij het niet overleven. De vader van de baby zit aan het front. Julie is vastberaden om zich aan de belofte aan haar zus te houden, ook al is dit voor haar heel moeilijk nu ook haar ouders zijn omgekomen tijdens een bombardement. Ze kan de zorg voor de baby niet combineren met haar drukke job als vroedvrouw en neemt ontslag.
Ze beslist om te verhuizen naar Cliffehaven waar haar oudere zus Eileen woont. Maar daar komt ze van een koude kermis thuis. Eileen is een kille, harteloze vrouw die niets met Julie en met baby William te maken wil hebben.

Peggy runde in het verleden een pension in Cliffehaven. Nu er omwille van de oorlog geen toeristen meer naar dit kuststadje komen, gebruikt ze het pension om oorlogsvluchtelingen op te vangen en een warme thuis te bieden.
— Marita

Sfeer

*****

Net zoals de andere boeken van Ellie Dean uit de serie over Cliffehaven, is ook Een groot hart een ontroerend boek. Een boek ook over de kracht van vrouwen als het erop aankomt om te overleven en voor hun geliefden te zorgen.
— Marita

Schrijfstijl

*****

In Een groot hart slaagt Ellie Dean er in om de sfeer van het leven tijdens een oorlog tot leven te wekken. Je wordt meegezogen in het verhaal en voelt mee met de personages. De schrijfster verliest zich niet in eindeloze beschrijvingen, waardoor het verhaal vlot vooruit gaat.
— Marita

Passage uit het boek

‘Nadat ze nog twee uurtjes slaap had gepakt was Julie in bad gegaan en ze was al aangekleed voordat William wakker werd en ontbijt wilde. Omdat ze bang was dat hij iedereen zou storen, voedde en waste ze hem in de keuken, en daarna legde ze hem voorzichtig in de prachtige kinderwagen. Geholpen door de soepele vering lag hij al snel te slapen in zijn cocon van dekens.
Het was pas zes uur, dus deed ze heel zachtjes terwijl ze haar bed opmaakte, haar tassen uitpakte en de kamer opruimde. Ze pakte de vuile kleren van de vloer en keek met een wrange glimlach naar de jurk van haar moeder. Die leek vastbesloten een rol te spelen in bombardementen.
In het souterrain waren Ron en Harvey nergens te bekennen. Die twee stonden kennelijk heel vroeg op. Ze had al snel door hoe de boiler werkte en binnen de kortste keren hing er een waslijn vol schone kleren en luiers te wapperen in het briesje.’

Leesvoorschrift

Dit boek leest vlot, genesteld onder een zacht dekentje met een tas warme soep bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

365 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.