Recensie: Griet Op de Beeck – Vele hemels boven de zevende

Recensie: Griet Op de Beeck – Vele hemels boven de zevende


Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan.
In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk.
Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen een stel intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd. Vele hemels boven de zevende is een veelstemmige roman, die je onmogelijk vrijblijvend kunt lezen. Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar. Deze schrijfster is gekomen om te blijven.

ISBN: 9789 044 627 695 – Prometheus Amsterdam – Aantal pagina’s: 271 – Roman


*****

4 van de 5 sterren — Jacky


scrollen

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Start!

Recensie in één zin

Een grandioze serie portretten van vijf totaal verschillende personages die de lezer confronteren met de moeilijke gebeurtenissen in het leven en hoe daar wel -of nog belangrijker: niet- mee om te gaan.’

Hoofdpersonages

*****

Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig en Jos eenenzeventig. Het zijn vijf totaal verschillende personen, die allemaal een connectie met elkaar hebben. Hun levens zijn soms zo vreselijk, soms zo mooi en alles bij elkaar dus heel normaal.
— Jacky

Sfeer

*****

Je wordt als lezer van emotie naar emotie geduwd door het verhaal. Het einde vraagt om een doos Kleenex.
— Jacky

Schrijfstijl

*****

Het begin is moeilijk door te komen, omdat je als lezer even moet wennen aan de gekozen vorm. Als je eenmaal op dreef bent ontdek je de ene na de andere literaire schat.
— Jacky

Passage uit het boek

Lou: “Vier dingen die ik niet geloof: 1 Dat je sterk wordt van spinazie (vroeger, toen ik vier was, bijvoorbeeld, geloofde ik dat wel), 2 Dat Michael Jackson geen neus meer had toen hij doodging (dat vind ik gewoon te vies), 3 Dat het klopt als mama beweert dat er niks aan de hand is, 4. Dat Vanessa echt helemaal niks meer weet van dat kussen. Kussen met lippen als die van Benno, dat kan geen mens vergeten volgens mij.
Drie dingen die ik zeker weet: 1 Dat ik Justin Bieber altijd een idioot zal vinden met belachelijk haar, 2 Dat Eva van mij houdt, zelfs als ik iets rottigs doe of iets slechts of iets doms), 3 Dat ik stress krijg van spijbelen (zelfs als het niet anders kon).”

Leesvoorschrift

1.all-weather

Dit is een typische all-season-reader. Let wel dat je voor het einde thuis moet zitten, in verband met een stortvloed aan tranen.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

271 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.