Recensie: Holly Jackson – De vijf die blijven

Recensie: Holly Jackson – De vijf die blijven


De achttienjarige Red en haar vrienden gaan op voorjaarsvakantie naar de kust. Hun camper zit vol en de stemming zit er goed in. Totdat de camper op mysterieuze wijze opeens tot stilstand komt in niemandsland. Terwijl de wielen een voor een kapot worden geschoten, beseft de groep dat er geen sprake is van een ongeluk. Er zit een scherpschutter daarbuiten, en hij heeft het op een van hen gemunt. Iemand uit de groep heeft namelijk een geheim waar de schutter een moord voor zou plegen.
Het is het begin van een kat- en muisspel waarin de zes vrienden wanhopig op zoek gaan naar hulp. Verborgen geheimen komen aan het licht en er heerst een dodelijke spanning binnen de groep. Er is maar één ding zeker. Niet iedereen zal deze nacht overleven…

ISBN: 9789021476803 – Uitgeverij Volt – Aantal pagina’s: 430 – Thriller


*****

3 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een spannend verhaal dat soms voorspelbaar is.’

Hoofdpersonages

*****

De vijf die blijven draait om de vrienden Red, Maddy, Reyna, Oliver, Arthur en Simon. Het is voorjaarsvakantie en ze willen graag met elkaar naar de kust. Omdat Red weinig geld heeft, heeft Simon een camper van zijn oom kunnen huren waarmee ze op reis gaan. Al vrij snel ligt de focus in het verhaal op één van de vrienden, waardoor het verloop van het verhaal niet meer zo’n verrassing is.
Wat wel sterk is, is dat de persoonlijkheden van de verschillende vrienden goed doordacht zijn en dit is ook terug te lezen in het verhaal. Alle zes de personen zijn heel verschillend en reageren op verschillende manieren op stresssituaties.
— Eline

Sfeer

*****

De vijf die blijven is een spannend verhaal dat in principe goed in elkaar zit, alleen lag de focus erg op één persoon. Wanneer dit minder was geweest, was het wat mij betreft een perfecte thriller.
— Eline

Schrijfstijl

*****

De vijf die blijven is vlot geschreven. Je zit al vrij snel in het verhaal en dit maakt het boek lastig weg te leggen. Wel had ik persoonlijk wat moeite met de hoeveelheid beeldspraak in het verhaal. Dit zorgde wat mij betreft voor afleiding, wat het verhaal niet ten goede komt.
— Eline

Passage uit het boek

‘‘Iedereen liggen!’
Red zakte door haar knieën, en haar borst kromp ineen rond haar razende hart. Ze kreeg geen adem, het voelde alsof ze geen adem kreeg.
‘Maddy, weg bij dat raam,’ zei Oliver. Zijn stem sloeg over van paniek. ‘Kom hier.’
Simon zat ineengedoken voor de koelkast, Reyna voor het keukenkastje. Maddy kroop naar Oliver onder de eettafel en Arthur zat gebukt naast Red.
‘Ik probeerde bij je te komen,’ zei hij zachtjes. ‘Sorry dat het niet lukte,’
‘Wat zag je, Red?’ vroeg Reyna. Haar donkerbruine ogen stonden te wijd open en haar schouders hingen naar voren. ‘Heb je iemand gezien?’
Red schudde haar hoofd en hapte geforceerd lucht naar binnen. ‘Nee. Nee, ik heb niemand gezien. Ik zag een stipje,’ zei ze. ‘Een rood stipje aan de zijkant van de camper. Voor we het schot hoorde. Iemand heeft op de camper geschoten.’
‘Een rood stipje?’ Simon staarde haar aan. ‘Een laserlampje, of zo?’
‘Zoiets, ja.’
Simon trok een verbijsterd gezicht. ‘Dit kan niet waar zijn,’ zei hij, en hij liet zijn hoofd zakken. ‘Nee, dit kan echt niet waar zijn. Weet je zeker dat het een geweer was? Kon het niet gewoon een laserlampje zijn, en dat ze dat geluid maakten om ons angst aan te jagen?’’

Leesvoorschrift

De vijf die blijven speelt zich af in februari. Wanneer je dit boek leest op een koude februariavond komt het perfect overeen met de tijdsspanne in het verhaal. Ga lekker op de bank zitten met een dekentje en een kop warme thee en geniet!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

430 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.