Recensie: Ida Tufte Michelsen – Zonnevangers 1 – Het geheime verbond

Recensie: Ida Tufte Michelsen – Zonnevangers 1 – Het geheime verbond


Via haar oma ontdekt Alma Freng dat ze een Zonnevanger is. Zonnevangers zorgen ervoor dat de draden van de tijd niet in de knoop raken. Sommigen van hen kunnen zelfs de tijd terugdraaien.
De Zonnevangers plannen een coup om dictator Grubel ten val te brengen. Daarbij hebben ze de hulp van Alma nodig. Alma moet daarom niet alleen leren vliegen, maar ook zonnestralen vangen en de tijd beheersen. En dit alles in een paar weken tijd! Hoe houdt ze zich staande?

ISBN: 9789026157783 – Uitgeverij de Fontein – Aantal pagina’s: 288 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een magisch verhaal over onwaarschijnlijke vriendschappen, leren in jezelf te geloven en bijzondere krachten.’

Verhaal

*****

Alma Freng leeft een doorsnee – zeg maar gerust saai – leven, samen met haar vader Simon en hond Borre. Als haar oma Elionora na jaren van afwezigheid voor hun deur staat, is Simon op zijn zachtst gezegd not amused om zijn moeder weer te zien. Dit wakkert een nieuwsgierigheid in Alma aan en ze zoekt contact met haar oma. Zo komt ze erachter dat haar familie bestaat uit Zonnevangers en dat zijzelf er ook een is. Ze leert omgaan met haar bijzondere krachten, ontmoet andere Zonnevangers en leert heel veel bij over haar geschiedenis, het land en de dictator Gabriella Grubel.
— Ies

Het boek

*****

Het geheime verbond is het eerste deel van de serie Zonnevangers. Het tweede deel van de serie is net uitgekomen in Noorwegen en deel drie komt in het najaar van 2022 uit. We zullen dus nog even moeten wachten op de Nederlandse vertalingen. Het geheime verbond is prima te lezen als stand-alone, maar het is duidelijk dat het het eerste deel van een serie is, want het boek heeft een open einde. De originele Noorse cover neigt wat meer naar een kinderboek, met een prachtige tekening op de voorkant. De Nederlandse cover is wat volwassener, met een globe en op de achtergrond een mysterieuze bibliotheek.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Michelsen weet de ingewikkelde magische krachten van Alma helder uit te leggen, waardoor je samen met Alma steeds beter gaat begrijpen hoe haar krachten werken. Verder beschrijft Michelsen de plekken waar Alma met haar oma komt op zo’n manier dat het lijkt alsof je er zelf bent geweest. Haar beschrijving van Uifimi, de plek waar de Zonnevangers jarenlang woonden, is zo magisch, dat ik er het liefst direct naartoe verhuis.
— Ies

Passage uit het boek

”Goed, over naar de belangrijke vraag die ik je wilde stellen. Wat denk je ervan om dit jaar mee te doen aan de Opvlieging?’ ‘De Opvlieging?’ Alma deed haar mond een paar keer open en weer dicht zonder dat er een geluid uit kwam. ‘Wat bedoel je… Nee!’ zei ze ineens luid en duidelijk, alsof iemand haar zojuist het einde van een griezelig verhaal had verteld. ‘Wat?’ Elionora kneep haar ogen tot spleetjes. ‘Wil je niet opvliegen?”

Voor wie is het boek?

Zonnevangers 1 – Het geheime verbond is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien die van magische verhalen à la Harry Potter houden. Het is ook een uitermate geschikt boek om voor te lezen.

Voor meisjes of jongens?

60%

40%

Leesvoorschrift

Zonnevangers 1 – Het geheime verbond lees je beste als je veel tijd hebt, zodat je het in één keer kunt uitlezen. Als dat niet lukt, kun je ook elke avond voor het slapengaan een paar hoofdstukken lezen.

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.