Recensie: Ilja Gort – Vrije Vogels

Recensie: Ilja Gort – Vrije Vogels


Abel en Angela Jongbloed hebben zich vijf jaar geleden in Zuid-Frankrijk gevestigd. Ze waren op slag verliefd op het wijndomein, de Mas des Agnes, in het plaatsje in het plaatsje Soissant-sur-Cêze in de streek Chaude, een deel van de Languedoc. Ze verkochten hun cd-winkeltje in de Amsterdamse Jordaan om hier het avontuur aan te gaan. Ze willen er eerlijke biologische wijn te produceren en een B&B te runnen.

In Vrije Vogels genieten Abel en zijn vrouw Angela volop van het heerlijke en eenvoudige landleven op hun Zuid-Franse wijndomein. Ze ervaren elke dag opnieuw een intens gevoel van geluk wanneer ze de geuren en kleuren van de Mas tot zich laten komen. Ze voelen zich dan echt de koning en koningin te rijk!

Helaas verstoort de komst van Bonkers letterlijk en figuurlijk de rust. Hij knalt met zijn zilvergrijze Renault Clio tegen een pilaar van de poort, in zijn haast om Abel persoonlijk te waarschuwen dat de Kolonel is vrijgesproken. Deze is op weg naar Zuid-Frankrijk voor vergelding, want Abel heeft hem immers twee jaar geleden erbij gelapt.

Abel weigert echter te vluchten. De dreiging is dan ook voelbaar wanneer Sjeng, de Kolonel, niet heel veel later voor zijn neus staat in een decor van bliksem en donderslagen. Abel zou Abel niet zijn wanneer hij Sjeng op zijn geheel eigen wijze voor zich weet te winnen.

ISBN: 9789083141435 – Gort Publishers – Aantal pagina’s: 228 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Vrije Vogels is het heerlijke en absurde vervolg op Bed en Breakfast, waarin Abel Jongbloed samen met Sjeng, de leider van een Brabantse motorbende, spectaculaire avonturen beleeft tijdens een roadtrip door de Pyreneeën.’

Hoofdpersonages

*****

Abel en Angela Jongbloed zijn 28 jaar getrouwd en hebben twee volwassen dochters. Vijf jaar geleden hebben ze hun Amsterdamse leventje ingeruild om te kunnen leven als wijnboer en wijnboerin en B&B-eigenaars in Frankrijk.

Abel ziet eruit als een oude hippie, een beetje sjofel, en is altijd goedgehumeurd.  Abel ziet altijd het beste in de mens en wil de wereld een stukje beter maken, hij is idealist. Het is een harde werker en hij bestiert de wijngaard met hart en ziel. Zijn vertrouwen in de mens is groot en dat wordt dan ook regelmatig beschaamd waardoor hij in de problemen komt.

Angela is de tegenpool van Abel, zijn rots in de branding, daarom passen ze zo goed bij elkaar. Zij gelooft in hem, maar blijft nuchter en is slim. Angela gaat recht op haar doel af en weet de juiste vragen te stellen. Angela zwaait met succes de scepter over de B&B. Het is een krachtige vrouw!

Sjeng Schellekens is de leider van een Brabantse motorbende, drugssmokkelaar en illegaal wapenbezitter. Hij ervaart de rust van het Zuid-Franse platteland en wil zijn leven beteren.

Kimberley, de vrouw van Sjeng, heeft telepathische gaven, voelt dingen en kan ook met dieren praten. Ze helpt graag mee met de B&B en kan het uitstekend met Angela vinden.
— Sandra

Sfeer

*****

De vele uiteenlopende scènes worden in Vrije Vogels zeer treffend weergegeven. Het ene moment voel je het onheil in het verhaal en ben je je bewust van het dreigende gevaar, bloedstollend en superspannend. Op een ander moment bivakkeer je op het zonnige terras van de B&B op dat heerlijke, Franse platteland met zijn specifieke geuren en kleuren… Of ervaar je de tegenzin van Abel en Angela wanneer ze aan de dis zitten bij de burgemeester thuis, waar zijn vrouw buitenproportionele hoeveelheden aan spijzen serveert. Het wordt allemaal met veel liefde beschreven door de creatieve geest van Ilja Gort.
— Sandra

Schrijfstijl

*****

Ilja Gort is in Vrije Vogels weer heerlijk op dreef! Het boek is vlot en zeer beeldend geschreven, waardoor je aandacht wordt vastgehouden. De schrijver weet de gebeurtenissen zodanig te verwoorden, dat je het bijna voor je kunt zien. Zijn schrijfstijl is origineel en bijzonder geestig en je kunt het boek dan ook niet wegleggen. Vrije Vogels leest als een trein!
— Sandra

Passage uit het boek

‘Plotseling klonk achter hem een stem. ‘Hé Fransman!’ Hij verstijfde. Van schrik vergat hij adem te halen. Langzaam draaide hij zich om.

Door de regensluiers kon hij niets onderscheiden. Opeens verlichtte een bliksemflits een donkere gedaante, groot en onverzettelijk als een rotsblok. Verankerd in de aarde als een zwarte demon, omhooggekomen uit de hel. Wijdbeens in zijn lange leren jas leek hij de nacht naar zich toe te trekken.
Traag strekte hij zijn arm en richtte een pistool op Abels hoofd. ‘Aju Fransman. Je bent dood.’

Daar stonden de twee zwarte gestalten in de regen die onafgebroken op hen neer kletterde; de man met het kletsnatte jezushaar in slierten voor zijn gezicht, tegenover de dreigende zwarte engel der wrake. Een bliksemschicht zette het tafereel in een angstaanjagend wit licht. Even later gevolgd door een donderslag die de grond onder hun voeten deed trillen.

Opeens deed Abel iets totaal onverwachts. Hij liep naar zijn aanvaller, sloeg zijn armen om hem heen en trok hem tegen zich aan. ‘Sjeng!’’

Leesvoorschrift

Het is zomer, dus nestel je maar lekker op een fijne stoel met voetenbankje op een schaduwrijk plekje in de tuin. Het is ergens in de middag en op de achtergrond hoor je het geroezemoes uit andere tuinen. Op het bijzettafeltjes staat een heerlijk koud, wit wijntje van Gort&Gort…

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

228 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.