Recensie: Jaap Scholten – Suikerbastaard

Recensie: Jaap Scholten – Suikerbastaard


Op een avond verschijnt een zwarte man in het televisieprogramma Spoorloos en beweert een zoon van Frederiks grootvader te zijn. De claim zorgt voor beroering bij de familie en dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika af te reizen om de man te zoeken. Zijn jeugdliefde Mila vergezelt hem tijdens zijn reis.

In de jaren vijftig en zestig trokken tientallen jongens van Machinefabriek Dupont naar het Abessinië van Keizer Haile Selassie. Ze bouwden daar suikerfabrieken en hadden ineens geld voor bediendes, paarden, vrouwen, motoren en auto’s. Ze waren koningen. Maar koningen voor korte duur. Zodra het driejarig contract afliep moesten ze terug naar Nederland om het gewone leven weer op te pakken. Eén van de jongens kon dat niet.

ISBN: 9789492928146 – Uitgeverij Pluim – Aantal pagina’s: 571 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Frederique


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een indrukwekkend verhaal over de onbekende geschiedenis van Ethiopië en de zoektocht naar een vader én een zoon.’

Hoofdpersonages

*****

Frederik Spengler gaat opzoek naar de mogelijke bastaard van zijn grootvader in Ethiopië, Dawit Baltasar. Hij heeft volwassen kinderen die studeren en is gelukkig getrouwd met zijn vrouw Gabriella. Frederik heeft de constante neiging zijn mannelijkheid te moeten bewijzen door commentaar te leveren op dingen die er niet toe doen, zoals het gebruik van emoji’s (die zijn voor vrouwen) of rolkoffertjes (die zijn alleen voor KLM-stewardessen, en mán draagt zelf zijn bagage). Dit soort opmerkingen (en meer) maakten Frederik tot een ongelooflijk irritant hoofdpersonage, waardoor het lezen op een gegeven moment een last werd.
Daarnaast maakt Frederik constant ongepaste opmerkingen over zijn jeugdliefde Mila die met hem meereist. Mila is namelijk opzoek naar haar vader, Marinus Hilbrink. Hij was een van de Dupont jongens die naar Ethiopië ging om een suikerfabriek uit de grond te stampen. Hij hield een dagboek bij en schreef brieven. Marinus verlengde als enige zijn contract met nog eens drie jaar. Hij is verloofd met Miriam, maar wordt verliefd op een ander.
— Frederique

Sfeer

*****

De sfeer van Suikerbastaard is een vragende. Je blijft je als lezer afvragen of ze de mannen zullen vinden die ze zoeken, een beetje zoals het programma Spoorloos. Ik heb hele stukken in één stuk doorgelezen, maar af en toe zakt de spanning in of word je uit het verhaal getrokken door misplaatste opmerkingen van Frederik. Na een pauze van een paar dagen pak je het boek echter al gauw weer op.
— Frederique

Schrijfstijl

*****

Suikerbastaard leest redelijk vlot en je gaat er relatief snel doorheen. Het merendeel van het boek is vanuit Frederik geschreven en dat maakt dat je het boek vaak weglegt door zijn vreemde opmerkingen, het maakt het erg lastig om echt dóór te lezen. De stukken vanuit Marinus zijn beduidend beter te lezen en ook enorm interessant, daar vlieg je doorheen.
— Frederique

Passage uit het boek

‘Ik lees en besef dat we níéts wisten. Tweeduizend doden op een markt. Dat was een jaar voordat ik ging studeren in Delft. Ik organiseerde schoolfeesten, mijn vriendinnetje playbackte in zwarte gewaden met overdreven heksachtige danspassen Kate Bush, we vreeën in de garderobe. Mijn persoonlijke leed beperkte zich tot af en toe een laag cijfer voor wiskunde II, de dood van een hond of een gekneusde rib bij karate. Het ergste wat ons land in die jaren trof, waren autoloze zondagen en treinkapingen.’

Leesvoorschrift

Suikerbastaard komt het beste tot zijn recht onder de parasol in de tuin. Zonnetje en een drankje er bij en lezen maar!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

40%

60%

Hoe dik is de pil?

571 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.