Recensie: Japke-d. Bouma – De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen

Recensie: Japke-d. Bouma – De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen


We gaan weer naar kantoor! Of je nu staat te popelen om eindelijk weer te gaan, of liever thuis blijft werken, dit is het moment voor een boek vol wijze lessen: het onmisbare lijstjesboek van Japke-d. Bouma. De 8 dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens een functioneringsgesprek, de top 10 van het ergste zoomjargon, 9 tips om duidelijker te schrijven op je werk, de 5 beste tips voor als je een hoger salaris wilt, de 17 beste smoezen voor op het werk, presenteren, profileren, afscheidsborrels – alles staat erin. Voor iedereen die zo een call in moet, een leidinggevende tevreden probeert te houden of te maken heeft met ‘product owners’, vergadertijgers en statusgevoelige CEO’s: De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen is een onmisbaar boek vol lijstjes en verhalen met op elke pagina een handzaam carrièreadvies.

ISBN: 9789021340593 – Uitgeverij Alfabet – Aantal pagina’s: 272 – Non-fictie


*****

3 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een hilarisch boek vol herkenbare momenten, zelfs als je niet op kantoor werkt.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen is een verzameling van lijstjes. Zo lees je tips om weer op te starten na de vakantie, tips om van nutteloze vergaderingen af te komen en nog veel meer.
Wanneer je op kantoor werkt, zul je De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen zeer herkenbaar vinden. Ik werk zelf niet op kantoor maar ik kon me ook in veel situaties herkennen en dit zorgde voor veel hilarische momenten. Wat ik jammer vond, was dat er best veel herhaling in het boek zit. Sommige termen komen in verschillende lijstjes naar voren, wat ervoor zorgde dat het boek voor mij minder geloofwaardig werd.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Over het algemeen vind ik de schrijfstijl van De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen prettig. Er is echter een lijstje waarin de opsomming in de tekst loopt, dit vond ik niet prettig lezen.
De verschillende lijstjes zijn doorspekt met humor wat ervoor zorgt dat de verschillende lijstjes makkelijk weglezen.
— Eline

Passage uit het boek

‘De 17 dingen waar iedereen jeuk van krijgt op LinkedIn
Allereerst: dikke hartjes voor LinkedIn. Het sociale netwerk is een instituut geworden waar je handig mensen kunt vinden, contacten legt en artikelen kunt delen.
Maar je kunt er ook (stiekem) opzoeken wat die arrogante klasgenoot van vroeger doet (‘kartrekker gemeente Schubbekutteveen’) of hoe die knappe medestudent er tegenwoordig uitziet (yup, nog steeds oogverblindend) – ik zou in ieder geval niet meer zonder kunnen. Maar.
We moeten het wel eens even hebben over de taal die op LinkedIn aan het ontstaan is. Een nederig toontje van valse bescheidenheid dat je ook veel ziet op Facebook en Instagram.
Dat vond althans Jochem Westerhof, die me via Twitter de ‘LinkedIn Nederig Opscheppen Bingo’ stuurde, een ‘bingokaart’ met 25 uitdrukkingen als ‘supertrots’, ‘mooi om te zien dat’, ‘vandaag mocht ik’ – ik kreeg er spontaan uitslag van.
Dat hebben meer mensen bij deze taal, zo bleek toen ik ernaar vroeg op Twitter. ‘Tenenkrommend’ en ‘om te kotsen’ vonden zelfs een paar en ‘LinkedIn begint steeds meer op Facebook te lijken’. En dus maakte ik maar even een overzicht.
1. Zoals allereerst dat ‘mogen’. Als in: ‘Ik heb interessante gesprekken mogen voeren’, ‘ik heb prachtige ‘’events’’ mogen organiseren’, ‘ik heb mogen samenwerken’. Jongens, het lijkt me logisch dat jullie dat allemaal móchten. Het zou pas écht vermeldenswaardig zijn als jullie het níét hadden gemogen, maar het tóch gedaan hadden. Stop er dus maar mee.’

Voor wie is dit boek?

De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen is geschikt voor iedereen die van lijstjes houdt en samenwerkt met collega’s, of het nu op kantoor is of ergens anders.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

272 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.