Recensie: Jelle Havermans – Portret van de zomer

Recensie: Jelle Havermans – Portret van de zomer


De vijfentwintigjarige fotograaf Rafael ontmoet studente Noa op een huisfeestje. Hij is meteen door haar gebiologeerd; ze is vrij, mysterieus en ongrijpbaar, en alles wat Rafael wil. Ze wordt zijn muze en Rafael wordt door Noa meegenomen in de voor hem nieuwe wereld van de polyamorie.

Door de spiegel die Noa hem voorhoudt en de confrontaties die ze aangaan, leert Rafael zichzelf steeds beter kennen. Als Noa besluit een lange reis te maken moet Rafael bij zichzelf te rade gaan wat Noa en de liefde voor hem betekenen.

ISBN: 9789463493758 – Uitgeverij Blossom Books – Aantal pagina’s: 272 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Eigentijds en erg gedurfd; precies wat we tegenwoordig nodig hebben.’

Hoofdpersonages

*****

Rafael is 25 jaar en verdient de kost als fotograaf. Wanneer hij de wat jongere Noa ontmoet, valt hij als een blok voor haar. Hij maakt kennis met polyamorie. Een levensstijl die voor Noa als een tweede huid aanvoelt, maar die voor Rafael toch nog wat onwennig is. Tijdens zijn relatie met Noa leert Rafael de verschillende betekenissen en ervaringen van de liefde.
— Nienke

Sfeer

*****

Ik weet dat we nu midden in een hittegolf zitten, maar Jelle kan daar ook wat van met zijn debuut. Seks komt te pas en te onpas aan bod. Toen ik het boek uitlas, gaf ik het eerst vier sterren (sorry, Jelle!) maar na een nachtje slapen, besloot ik toch voor de drie sterren te gaan. Waarom, vraag je je nu af. Ik vond dat seks iets te veel aan bod kwam. Polyamorie betekent natuurlijk relaties hebben met meerdere personen, maar die relaties hoeven niet altijd volledig uit seks te bestaan. Nu kwam het erop neer dat Rafael en Noa vooral seks hadden met andere mensen en toch bij elkaar bleven. Ik had graag wat meer diepgang gezien in plaats van alleen maar, platgezegd, neuken.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Wat leest dit boek lekker weg! Perfect voor wat hetere dagen, want dat weerspiegeld precies de inhoud. Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd wat sceptisch ben over seksscènes die door mannen zijn geschreven, maar Jelle overtrof mijn verwachtingen hier echt in. Het paste bij het thema en was goed uitgewerkt. Vrouwen waren niet alleen maar object, maar deden mee. Toch miste ik de diepgang. De emotionele relaties die je met iemand aangaat; die dieper gaan dan vriendschap. De relatie van Noa en Steph vond ik zo enorm interessant, maar werd ook weer teruggedrongen tot seks hebben met.
Desondanks vond ik dat de maatschappelijke observaties sterk waren, de woorden prachtig werden uitgebeeld, en werd ik blij van het hedendaagse taalgebruik. Het geeft een erg verfrissende kijk op de betekenis van polyamorie.
— Nienke

Passage uit het boek

‘’Er is een filosoof die zei dat we met het idee opgroeien dat we als een halve vrucht geboren worden en dat het leven alleen zin heeft als we de andere helft vinden, in een ander mens,’ zei Noa. ‘Hij vond dat een belachelijk idee. Hij geloofde dat we als geheel worden geboren, en dat we niemand anders nodig hebben om onszelf compleet te maken.’
‘Waarom verlangen we er dan zo naar om onszelf zo innig te verbinden met een ander? Waarom is dit zo moeilijk?’ vroeg Rafael.
Noa streek haar haren naar achter en drukte haar maanbedeltje in haar wijsvinger.‘Omdat we het idee alleen te sterven ondraaglijk vinden, misschien. Maar je wordt alleen geboren, en je sterft alleen. Je begrijpt toch wel dat je alleen echt van me kunt houden door me net zoveel te gunnen als jezelf?’

Leesvoorschrift

Zoek een ventilator op of een koud plekje, want na het lezen van dit boek heb je het heet genoeg.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

272 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.