Recensie: Jet van Vuuren – Gifspoor

Recensie: Jet van Vuuren – Gifspoor


In het voorjaar wordt er op de grens bij Zeeland en België een naakte, vermoorde vrouw gevonden. Ze is zwaar verminkt in haar gezicht. De politie staat voor een raadsel: geen enkel spoor wijst naar een dader.

Noor den Braber is rechercheur in Middelburg. Ze is single, eind veertig, en leeft voor haar werk. De zaak van de onbekende vrouw intrigeert haar. Het lijkt alsof het slachtoffer door niemand wordt gemist, haar identiteit blijft onduidelijk. Na drie maanden van intensief politieonderzoek wordt de vrouw in een anoniem graf begraven. Als haar dossier geen prioriteit meer krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit.

ISBN: 9789026352331 – Uitgeverij Ambo|Anthos – Aantal pagina’s: 375 – Thriller


*****

5 van de 5 sterren – Kaylee


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Bloedstollende thriller waarvan je denkt dat je weet hoe het afloopt, maar dan toch alles anders blijkt te zijn.’

Hoofdpersonages

*****

In Gifspoor maak je kennis met de vriendinnen Olga, Kate en Lizzy. Ze kennen elkaar van een reisje over tuinieren. Wanneer Kate een huis in Engeland erft, besluit ze haar vriendinnen daar mee naartoe te nemen om orde op zaken te stellen. Lizzy weet ontzettend veel van tuinen af, ze doet met haar tuin ook mee aan een opentuinendag en wordt geprezen om haar mooie tuin. Ze weet ontzettend veel af van planten en dan met name giftige planten. Olga is het zorgzame type van het stel, ze zorgt voor het eten en drinken tijdens hun verblijf in het huis. Ze heeft een lichte vorm van Alzheimer en vergeet hierdoor steeds meer. Kate is een verzorgde dame die van influencen op Instagram haar werk heeft gemaakt. Eigenlijk heeft ze niet zoveel met tuinen zoals Lizzy en Olga dat hebben.

Wanneer de dames naar Engeland gaan, schakelt Lizzy de hulp van Felix in om hen te rijden. Felix helpt haar vaak in haar tuin en ze kunnen het goed met elkaar vinden. Op de veerboot naar Engeland nemen ze ook lifter Romy mee, met wie Felix later een bijzondere band blijkt te hebben.

Tot slot is er nog Noor den Braber. Ze is rechercheur en de zaak rondom een dood gevonden vrouw laat haar maar niet los. Tijdens haar vakantie besluit ze op onderzoek uit te gaan. Hierbij komt ze in aanraking met de dames en komt ze heel veel te weten…
— Kaylee

Sfeer

*****

Gifspoor is een verhaal met een mysterieuze inslag. Wanneer de dames naar Engeland vertrekken, is meteen duidelijk dat er iets speelt tussen hen. Ook is het vrij snel duidelijk dat Lizzy Kate het liefst zou willen vermoorden. Lizzy weet ontzettend veel van giftige planten en zou dit zeker kunnen en willen gebruiken tijdens haar moordpoging. Er gebeuren alleen steeds zoveel dingen, dat de aandacht continu van haar plannen worden gehaald. Dit gaat gepaard met veel spanning, waardoor je het boek moeilijk weg kunt leggen.
— Kaylee

Schrijfstijl

*****

Jet van Vuuren weet je als lezer te boeien en soms op het verkeerde been te zetten. Ik dacht te weten hoe het verhaal zou lopen, en hoe het af zou lopen, maar ik bleek er flink naast te zitten. De spanning wordt langzaam opgebouwd, dit komt vooral omdat je afwisselend hoofdstukken leest over de gebeurtenissen bij Lizzy, Olga en Kate en de zoektochten van Noor. Op het einde komt alles samen en is ook de grote ontknoping.
— Kaylee

Passage uit het boek

‘Wat moest ze doen? Haar trouwe vriendin aangeven bij de politie? Volgens Lizzy had dat geen zin meer, Richard was gecremeerd, Olga moest hem vergeten. Zoals ze alles vergat… Ze opende haar ogen weer, drukte de kussens in haar rug, knipte het bedlampje aan en keek opnieuw op haar telefoon. Ze las het laatste berichtje van Kate en schudde haar hoofd. Zomaar zonder afscheid terug naar Spanje, wat ondankbaar. Olga voelde zich afgewezen. Mooi stelletje vriendinnen. De opkomende kwaadheid gaf haar genoeg reden om een beslissing te nemen: vandaag wilde ze terug naar Zeeland. Hoe eerder, hoe beter. ‘Weg uit dit spookhuis,’ riep ze. Ze schrok van haar eigen stem, die donker en zwaar klonk, als de stem van iemand die de avond daarvoor te veel had gedronken.’

Leesvoorschrift

Ga in een botanische tuin zitten en sla dit boek open. Lees een aantal bladzijden en kijk vervolgens naar alle mooie bloemen en planten en vraag je af welke giftig zijn…

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

70%

30%

Hoe dik is de pil?

375 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.