Recensie: Jo Nesbø – Koninkrijk

Recensie: Jo Nesbø – Koninkrijk


De gebroeders Carl en Roy Opgard groeien op in een afgelegen Noors bergdorp. Ze hadden geen gemakkelijke jeugd, met een strenge vader en een moeder die telkens weer vaders kant koos.
Zodra hij kan verlaat Carl het dorp en gaat naar Amerika. Roy blijft in de oude boerderij van zijn ouders wonen.

Als Carl jaren later terugkomt, hun ouders zijn inmiddels overleden, heeft hij grootse plannen voor het dorp. Hij wil op de top van de berg een luxehotel bouwen en alle dorpelingen laten meegenieten van de voordelen hiervan.
Dit plan gaat echter niet over rozen. Het verleden blijft Carl en Roy achtervolgen. Oude vetes steken opnieuw de kop op. De twee broers, die heel wat geheimen hebben, vrezen dat die geheimen nu naar boven zullen komen en hen ten gronde zullen richten. Ze gaan tot het uiterste om zichzelf te beschermen.
Als Roy verliefd wordt op de vriendin van Carl stijgt de spanning ten top en moet Roy moeilijke keuzes maken.

ISBN: 9789403108711 – Uitgeverij Cargo – Aantal pagina’s: 508 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Koninkrijk is een spannend verhaal waarbij je van de ene in de andere verbazing valt.’

Hoofdpersonages

*****

Roy en Carl Opgard zijn twee broers, Roy is de oudste. Hij voelt steeds weer de nood om zijn jongere broer te beschermen, ongeacht hoe erg Carl in de fout gaat. Carl is een charismatisch en geliefd persoon, terwijl Roy het heel moeilijk heeft met sociale contacten en daardoor aan de rand van de samenleving staat.
Als Carl vertelt over zijn plan om een luxehotel te bouwen in het op sterven na dode dorpje heeft Roy hierbij zijn bedenkingen. Toch steunt hij zijn broer en doet wat hij moet om hem te helpen om zijn plan te verwezenlijken. Hij blijft Carl helpen, ook als dit betekent dat hij hiervoor onaanvaardbare grenzen moet overschrijden.
— Marita

Sfeer

*****

Ik vond Koninkrijk geen typische ‘Jo Nesbø thriller’ zoals we van hem gewend zijn. Het verhaal komt wat trager op gang dan in de vorige boeken die ik van hem las. Hierdoor was ik aanvankelijk wel wat teleurgesteld in het verhaal. Maar eens je verder leest blijkt dat ook dit boek geniaal in elkaar zit. De overvloedige informatie, die aanvankelijk nogal overbodig lijkt, blijkt heel wat aspecten te bevatten die achteraf schitterend in elkaar vloeien.’
— Marita

Schrijfstijl

*****

Jo Nesbø laat het verhaal in Koninkrijk vertellen vanuit het standpunt van Roy Opgard, de oudste broer. Hierdoor slaagt de schrijver erin om je misdaden te laten aanvaarden die je normaal zou veroordelen. Dit is in grote tegenstelling tot de andere boeken van deze schrijver, waarin het uitgangspunt altijd is om de misdadiger te vinden. Het boek leest heel vlot, maar het is wel nodig om geconcentreerd te blijven door het grote aantal personages die erin voorkomen.
— Marita

Passage uit het boek

‘Wanneer mannen in dit deel van het land een onnatuurlijke dood sterven, is dat vaak op een landweg in een auto of in een schuur aan het eind van een touw of een geweerloop. Ik had gefaald die keer dat vader me de kans gaf het geweer te gebruiken en misschien wist ik dat hij me geen nieuwe kans zou geven. Dat ik het nu zelf moest bedenken. En toen ik genoeg had nagedacht, wist ik dat deze oplossing de juiste was. Het ging me er niet om dat de kapitein met zijn eigen schip ten onder ging of zoiets, het was puur praktisch. Een auto-ongeluk zou niet zo uitgeplozen worden als een man met een kogel door zijn hoofd, dat maakte ik mezelf in elk geval wijs. En ik wist niet hoe ik vader in de schuur moest doodschieten zonder dat moeder dat op z’n minst zou begrijpen. En god mag weten of ze zou liegen tegen de politie als de man zonder wie ze niet verder kon leven, was vermoord. ‘Zo’n moeder ben ik.”

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich goed lezen op een warme zomerdag, onder een parasol met een glaasje frisdrank bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

508 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.