Recensie: Joanne Harris – De aardbeiendief

Recensie: Joanne Harris – De aardbeiendief


Het verhaal speelt zich af in Lansquenet, een klein frans dorpje waar Vianne Rocher woont met haar dochter Rosette. Het is het vierde en laatste deel met Vianne Rocher uit de Chocolat-serie, waar zij als nieuwkomer in het dorpje een chocolaterie op het dorpsplein begon.
Na haar vele omzwervingen heeft ze in Lansquenet eindelijk haar thuis gevonden en ze voelt zich met haar dochter Rosette veilig. Dit gevoel verandert snel wanneer de oude bloemist Narcisse overlijdt en een deel van zijn bos aan Rosette nalaat. Het stuk bos waar zij de lekkerste aardbeien plukte. De familie van Narcisse is hier niet mee eens en probeert dit aan te vechten. Welke bedoelingen had Narcisse hiermee?

ISBN: 9789026148743 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 368 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een feelgood boek vol liefde, magie en vergeving.’

Hoofdpersonages

*****

Vianne Rocher is als buitenstaander in het Franse dorpje komen wonen, maar heeft nu veel vrienden. Zelfs père Reynaud, de pastoor weet zij voor zich te winnen. Ze is bang het contact met haar dochter te verliezen door de komst van een mysterieuze vreemdeling.
Rosette, de dochter van Vianne, heeft haar eigen manier van communiceren. Ze communiceert door middel van haar tekeningen en zo leeft ze in haar eigen wereldje. Ze had een goede band met de oude Narcisse, de bloemist van het dorp.
Père Reynaud, die zijn parochianen door en door kent, laat duidelijk zijn twijfels en zwakheden zien. Tot zijn verrassing is hij benoemd tot executeur van Narcisse’s testament.  Bovendien heeft Narcisse   een document achtergelaten wat alléén voor hem bestemd is, en niemand anders.  Dit maakt het allemaal erg ingewikkeld voor hem.
— Joke

Sfeer

*****

Er hangt een magische sfeer in het boek, vooral door de passages over wind die Rosette op zou kunnen roepen en die overal tegelijk vandaan komt. Het verhaal zit ook vol geheimen en ontboezemingen vanuit het verleden.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het boek is geschreven in korte eenvoudige hoofdstukken. Elk hoofdstuk is vanuit een ander perspectief geschreven en aan het begin is niet altijd duidelijk welke personage aan het woord is.
Dit is soms verwarrend, maar als je het eenmaal door hebt brengt het je dichter bij de personages. Het helpt waarschijnlijk ook als je de voorgaande drie delen uit deze serie gelezen hebt. Er zit niet zoveel spanning in het verhaal en het kabbelt  soms traag voort.
— Joke

Passage uit het boek

‘Die wind. Hij houdt nooit op. Hij ruikt naar rook en kruiden. Hij komt overal tegelijk vandaan: uit het warme zuiden, uit het verlokkende oosten, uit het sombere westen, uit het mistige noorden. Hij speelt door de gevallen bladeren, hij trekt aan mijn warrige rode lokken. Soms is hij een aap. Soms een vrouw met knalrode schoenen. Maar hij is nooit ver weg, en nu komt hij dichterbij.’

Leesvoorschrift

Heerlijk lezen in een strandstoel of voor je tentje en maak het compleet met zoete aardbeien en chocola.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

90%

10%

Hoe dik is de pil?

368 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.