Recensie: Jojo Moyes – Me Before You

Recensie: Jojo Moyes – Me Before You


Louisa Clark leidt een veilig en klein bestaan. Ze heeft al tijdenlang dezelfde baan en ze woont nog bij haar ouders. Haar wereld komt op z’n kop te staan als ze plots wordt ontslagen. Ze neemt een nieuwe baan aan, als verzorgster van Will Traynor. Hij zit in een rolstoel en is vanaf zijn nek verlamd. De twee zouden niet meer van elkaar kunnen verschillen: voor zijn ernstige motorongeluk was Will een durfal. Toch groeien ze naar elkaar toe, zonder te kunnen vermoeden dat ze elkaars levens voor altijd zullen veranderen.

ISBN: 9780718157838 – Penguin Fiction – Aantal pagina’s: 481- Roman


*****

4 van de 5 sterren — Coby


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een bitterzoet liefdesverhaal’

Hoofdpersonages

*****

Louisa is allesbehalve saai, al ziet ze dat niet echt in. Ze is positief, heeft de gekste outfits aan en is niet op haar mondje gevallen. Het is duidelijk dat ze zoveel meer zou kunnen bereiken als ze het dorpje van haar ouders zou ontvluchten. Will is een uitgebluste versie van zichzelf: ooit succesvol, ooit een levensgenieter, maar nu een sarcastische vent in een rolstoel. De karakters zijn eerlijk, open en echt. Ze sleuren je mee in een onmogelijke relatie.
— Coby

Sfeer

*****

Eigenlijk gebeurt er heel lang vrijwel niets, behalve de dagelijkse bezigheden en interactie tussen verzorger en patiënt. Toch lees je het met plezier en gemak weg, omdat je wéét en voelt dat er iets gaat opbloeien tussen Louisa en Will. Er zit veel humor in, maar over het algemeen heb je vaker een zakdoekje nodig voor de trieste momenten. Het hele verhaal leef je tussen hoop en vrees.
— Coby

Schrijfstijl

*****

Het boek is vlot en eerlijk met scheldwoorden en al. Verfrissend om een liefdesverhaal in (soms) grove taal te lezen. Het maakt het als geheel geloofwaardiger en minder zoetsappig. Geen mooie liefdesverklaringen, geen ellenlange speeches, maar gewoon zoals het is: onhandig en niet altijd romantisch. Door kleine omschrijvingen zie je de personages en de omgeving compleet voor je. Ook sta je versteld van hoe oneerlijk het leven voor invaliden soms kan zijn – ergens een kopje koffie drinken vereist al een complete planning.
— Coby

Passage uit het boek

‘Bumblebee tights?’
‘Black and yellow stripes.’
‘Gorgeous.’
‘That’s a bit harsh.’
‘Well, it’s true. They sound revolting.’
‘They might sound revolting to you, but astonishingly, Will Traynor, not all girls get dressed just to please men.’
‘Bullshit.’
‘No, it’s not.’
‘Everything women do is with men in mind. Everything anyone does is with sex in mind. Haven’t you read The Red Queen?’
‘I have no idea what you’re talking about. But I can assure you I’m not sitting on your bed singing the “Molahonkey Song” because I’m trying to get my leg over. And when I was three, I just really, really liked having stripy legs.’
I realized that the anxiety that had held me in its grip all day was slowly ebbing away with every one of Will’s comments. I was no longer in sole charge of a poorly quadriplegic. It was just me, sitting next to a particularly sarcastic bloke, having a chat.

Leesvoorschrift

18-koffie

Lees dit boek thuis in bed, tenzij je jankend en zwijmelend op straat of in de trein wilt worden gezien.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

100%

0%

Hoe dik is de pil?

481 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.