Recensie: Joni Bosch & Aiko Graven – Lieve Lies maakt herfstsoep

Recensie: Joni Bosch & Aiko Graven – Lieve Lies maakt herfstsoep


Lies en Eekhoorn spelen samen in het bos. Wat is de natuur mooi in de herfst! Van al dat spelen hebben ze honger gekregen. Gelukkig heeft Eekhoorn een goed idee: ze kunnen samen lekkere herfstsoep maken om uit te delen aan hun vriendjes.

ISBN: 9789044847284 – Uitgeverij Clavis – Aantal pagina’s: 40 – Prentenboek


*****

5 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een prachtig prentenboek over de herfst én delen.’

Verhaallijn

*****

Lieve lies maakt herfstsoep begint met een prachtige illustratie over de gehele spread van een bos. Je ziet hoe Eekhoorn en Lies spelen met de bladeren en veel plezier hebben. Bij de eerste spread is direct al een weetjes-bord te zien. Deze borden zie je door het hele boek en geven je allerlei informatie over de dieren en over de herfst.
Nadat Lies en Eekhoorn een tijdje hebben gespeeld, krijgen ze allebei een beetje honger. Ze besluiten naar Uil te gaan om te vragen wat ze kunnen koken. Uil overhandigt hun het recept voor herfstsoep, maar daarvoor moeten eerst allerlei ingrediënten verzameld worden. Gelukkig wonen er heel veel behulpzame dieren in het bos die allemaal hun steentje bij willen dragen.
Uiteindelijk gaan Lies en Eekhoorn aan de slag met het maken van de herfstsoep. Wanneer de eikels en kastanjes moeten worden toegevoegd, blijkt dat Eekhoorn er van allebei maar eentje in de soep wil doen en de rest heeft verstopt voor zijn winterslaap. De emoties die Eekhoorn en Lies hierbij hebben, zijn mooi verwoord en zichtbaar in de gezichtsuitdrukkingen. Dit is een mooi moment voor een gesprek over hoe beide dieren zich voelen en wat de kinderen denken dat een goede oplossing zou zijn.
Zou het Lies en Eekhoorn uiteindelijk lukken om tot een oplossing te komen?
— Eline

Illustraties

*****

Lieve Lies maakt herfstsoep bevat mooie kleurrijke illustraties. Ze zijn gemaakt in kleuren die je in de herfst in het bos ziet en daardoor zijn ze waarheidsgetrouw.
Op alle illustraties zijn Lies en Eekhoorn steeds goed te herkennen en is ook extra aandacht besteed aan de gezichtsuitdrukkingen. Doordat de illustraties steeds over de gehele spread zijn gemaakt, is er veel ruimte voor kleine details. Dit maakt dat je helemaal in de sfeer van het seizoen komt bij het lezen van dit boek.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Lies en Eekhoorn spelen samen in het bos. Wat zien de bomen er toch prachtig uit in de herfst! De twee vriendjes dansen en lachen in de mooi gekleurde bladeren.

Plots begint de buik van Lies te knorren. ‘Pfoe, ik heb best wel honger gekregen van al dat spelen!’ zegt ze. ‘Ik zou ook wel een hapje lusten,’ knikt Eekhoorn.

‘Ik heb een idee!’ zegt Eekhoorn.
‘Zullen we samen iets maken? Uit weet vast wel hoe dat moet.’

De twee vriendjes kloppen aan bij het gezellige huis van Uil. ‘Hoi Uil, wij willen iets koken. Weet jij hoe dat moet?’ vraagt Lies.
‘Dat weet ik zeker,’ zegt Uil. ‘Ik heb een heerlijk recept voor herfstsoep. Hebben jullie daar zin in?’
Lies en Eekhoorn knikken enthousiast.

Voor wie is het boek?

Lieve Lies maakt herfstsoep is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf vier jaar.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

 1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.