Recensie: Jonny Duddle – Het piratenmaal

Recensie: Jonny Duddle – Het piratenmaal


Kapitein Paarsbaard en zijn inhalige bemanning gaan op zoek naar een schat! Maar hun hebberigheid zou ze wel eens in grote problemen kunnen brengen…

ISBN: 9789026167591 – Uitgeverij De Fontein – Aantal pagina’s: 40 – Prentenboek


*****

4 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een grappig prentenboek over (te) hebberig zijn.’

Verhaallijn

*****

Het piratenmaal begint met een kaart op het schutblad. Daarna lees je een brief waarin staat dat je een schat kan vinden met behulp van de eerdergenoemde kaart.
Vervolgens begint het verhaal met vier kleine illustraties en stukjes tekst. Je leest dat het helemaal stil is in de haven, op het geluid van een viool na. Een oude ‘fiedelaar’ bespeelt deze viool. Wat mij betreft zou een ander woord meer passend zijn. Ik denk dat maar weinig kinderen en volwassenen zullen weten wat dit woord betekent.
De fiedelaar zingt een lied waarin hij verwijst naar een grote schat. Alle piraten horen het en willen die natuurlijk hebben, zo ook kapitein Paarsbaard. Ze gaan op zoek naar de schat! Eenmaal onderweg bedenkt de fiedelaar dat hij wat dingen is vergeten te zeggen, namelijk dat er veel schepen rond het eiland verdwijnen en dat er een beest met sterke kaken rond het eiland ligt. De bemanning heeft toch niet meer zoveel interesse in de schat, maar de kapitein is vastbesloten om het goud op te halen. De passages tekst vond ik persoonlijk wat te lang. Ook zijn er best veel moeilijke woorden te lezen die om verduidelijking vragen.
Als ze dan eindelijk bij de schat zijn, kun je de pagina openvouwen en is er iets heel bijzonders te zien! Hoe het de kapitein en zijn piraten zal vergaan, kun je lezen in het boek.
— Eline

Illustraties

*****

Het piratenmaal begint vrij donker. Als je dit boek ’s avonds wil voorlezen zijn deze illustraties niet heel goed zichtbaar. De rest van de illustratie is mooi en kleurrijk. Ze lijken op animaties en zullen kinderen zeker aanspreken. Er zijn veel praat- en denkwolkjes te zien bij de kapitein en de piraten. Dit geeft het boek een speels effect.
— Eline

Stukje uit het boek

‘Het was ongewoon stil in de haven van Zuurmond aan Zee.
Rond de met kaarsen verlichte cafés aan de kade waren alleen de klaaglijke klanken van een viool te horen.
Voor het raam van café De Zatte Papegaai verscheen een oude fiedelaar. Terwijl hij zijn strijkstok over de snaren liet krassen, zong hij een zelfverzonnen zeemanslied…
‘Ginds, in de woelige baren,
waar menig landrot verdrinkt,
valt zilver en goud te vergaren,
terwijl mijn viool zachtjes zingt.

Daarginds ligt de kist vol juwelen
waar elke piraat naar verlangt.
Wij kunnen hem samen gaan stelen,
terwijl mijn viool zachtjes jankt.’

Dit lied kwam de gemene kapitein Paarsbaard ter ore. Hij zette zijn bierpul neer, likte het schuim van zijn lippen en boog zich door het raam naar buiten.’

Voor wie is het boek?

Het piratenmaal is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf vijf jaar.

Voor meisjes of jongens?

meisje-of-jongen-1

50%

50%

Type verhaal?

1 lang verhaal
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.