Recensie: Joren Vermeersch – Vlaanderens waanzinnigste eeuw

Recensie: Joren Vermeersch – Vlaanderens waanzinnigste eeuw


Vlaanderen, veertiende eeuw.
Deze eeuw start grofweg met de Guldensporenslag nabij Kortrijk. De slag was het gevolg van de Vlaamse opstand, een conflict tussen het graafschap Vlaanderen en het Franse koninkrijk. We volgen doorheen de veertiende eeuw het lot van de kleine man. Hoe gingen de wevers, boeren, vollers, vissers, herbergiers om met de onderdrukking door de hoge heren? Wat gaf hen de moed om in opstand te durven komen tegen de soms veel sterkere tegenstander? Hoe verwerkten zij het verlies van hun geliefden ten gevolge van achtereenvolgens de vele oorlogen, de hongersnood en de pest? Wat gaf de Vlamingen de kracht om toch te blijven doorgaan ondanks de hardheid van het leven in deze eeuw?

ISBN: 9789464759679 – Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – Aantal pagina’s: 599 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Vlaanderens waanzinnigste eeuw is een boeiend en confronterend boek dat er door de personages voor zorgt dat je je kan inleven in een deel van de Vlaamse geschiedenis.’

Hoofdpersonages

*****

De hoofdpersonages in dit boek zijn vooral de gewone, arme burgers. Zij worden schandalig uitgebuit door de hogere klasse en door de Kerk, waardoor zij in armoede blijven leven en hongersnood altijd op de loer ligt. Ondanks alles verliezen ze niet de kracht om zich te verzetten tegen de repressie en geven ze nooit de moed op.

De personen die voorkomen in dit boek zijn gebaseerd op reële personen en het resultaat van jaren opzoekingswerk.
— Marita

Sfeer

*****

Vlaanderens waanzinnigste eeuw had mij onmiddellijk in zijn greep. Door de kleine man als personage te gebruiken kan men zich beter inleven in dit stuk van onze Vlaamse geschiedenis. Het is op die manier geen saaie opsomming van jaartallen en namen van prominente figuren uit die tijd.
Daarnaast gaat dit boek over het Vlaanderen dat ik zelf goed ken: steden als Gent en Brugge en onze kuststeden. Dit verhoogt uiteraard de herkenbaarheid en mijn betrokkenheid bij het verhaal.
Er zijn twee dingen die mij heel erg zullen bijblijven uit deze roman.
Ten eerste mijn gevoel dat de geschiedenis zich blijft herhalen. Nu, ongeveer zevenhonderd jaar later lijken wij op sommige vlakken nog niets bijgeleerd te hebben. Nog steeds woeden er oorlogen en sterven er massa’s onschuldige slachtoffers omwille van macht, bezit en geloof.
Ten tweede een gevoel van trots op onze voorouders voor hun moed en kracht om op te komen voor zichzelf en altijd te blijven hopen op betere tijden.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Joren Vermeersch brengt in Vlaanderens waanzinnigste eeuw de geschiedenis van het veertiende-eeuwse Vlaanderen op een duidelijke manier tot leven. Door die geschiedenis in romanvorm weer te geven is dit boek toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen die normaal niet echt in geschiedenis geïnteresseerd zijn.
De schrijfstijl van Joren Vermeersch is direct en eenvoudig zodat dit, toch wel dikke, boek zich vlot laat lezen.
— Marita

Passage uit het boek

‘Voor de kust van Oostende trotseerde een visserschip de ruige zee. De kapitein, een Nieuwpoortse visser met de naam Jehan Segher, snoof de koude, zilte lucht diep zijn longen in. Onder zijn voeten stampte en rolde het logge schip. Sinds de middag was een fikse bries opgestoken. Gelukkig was het een noord-noordooster, een wind die hem naar huis zou brengen.
Het geslinger op de golven maakte hem kotsmisselijk. Vijfendertig jaar oud was Jehan ondertussen. Vijfentwintig jaar daarvan had hij op volle zee doorgebracht. Al op zijn eerste reis werd duidelijk dat hij last had van zeeziekte. Dat was een kruis dat hij in stilte droeg. Als zoon van een zeeman moest je nu eenmaal de zee op en varen. Er zat niets anders op dan tegen dat gevoel te leren vechten, want zeeziekte gaat nooit voorbij. Op den duur leerde je het verdragen: de misselijkheid, het kokhalzen, het braken. Net zoals een mens alle andere miserie in zijn leven ook moet leren verdragen.’

Leesvoorschrift

Dit boek laat zich vlot lezen op een typische herfstdag, met veel regen en wind. Liggend op de sofa met een glas wijn bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

599 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk



+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.