Recensie: Lesley Levene – De kracht van denken – wijsheden van 100 filosofen

Recensie: Lesley Levene – De kracht van denken – wijsheden van 100 filosofen


Met De kracht van denken maak je kennis met het beste dat de filosofie in 2500 jaar heeft voortgebracht. Honderd citaten van bekende filosofen van over de hele wereld geven je een uniek inzicht in hun opvattingen en gedachtegoed. Op een toegankelijke manier worden de citaten in de context geplaatst van de tijd en cultuur waarin de filosofen leefden. Van de Chinese Lao Zi, die leefde in de zesde eeuw voor Christus, tot Plato in klassiek Griekenland, en van de Duitser Immanuel Kant in de achttiende eeuw tot de Française Simone de Beauvoir in de twintigste. Iedere filosoof neemt je mee naar een andere tijd en een ander land, maar tegelijk wordt duidelijk dat filosofie iets is wat tijd en ruimte overstijgt.

ISBN: 9789020608977 – Uitgeverij Pepper Books – Aantal pagina’s: 200 – Zelfhulpboek


*****

3 van de 5 sterren — Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een mooi boek voor geïnteresseerden in filosofie.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Ik begon vol enthousiasme aan De kracht van denken, maar al snel kwam ik erachter dat het boek niet was wat ik ervan had verwacht. Ik had verwacht en gehoopt dat de gedachten van verschillende filosofen zouden worden vertaald naar het leven van nu. Dit is niet wat het boek mij bracht. Ik vond de tekst vrij feitelijk en wat mij betreft erg kort door de bocht.
De opbouw van De kracht van denken is wel prettig. Na elke naam van de filosoof lees je een citaat en daaronder in een kleiner lettertype de bron waar dit citaat vandaan komt, zodat je nog verder kunt lezen als je dit wilt. Achterin het boek vind je een index waarin op alfabetische volgorde te lezen is welke filosoof je waar kunt vinden.
— Eline

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl van De kracht van denken vond ik wat droog. Het is erg feitelijk en er wordt weinig aan toegevoegd door de schrijver zelf. De teksten van verschillende filosofen zijn erg kort en wat mij betreft had dit wat meer uitgediept mogen worden met voorbeelden uit het leven van nu. Het voorwoord daarentegen vond ik wel sterk, omdat hierin een persoonlijke noot te lezen was.
— Eline

Passage uit het boek

‘Aristoteles
(384 – 322 v. Chr.)
‘De mens streeft van nature naar kennis.’
Metafysica
Aristoteles werd geboren in Stagira in Macedonië en vertrok op zijn zeventiende naar Athene waar hij zich bij de Academie van Plato meldde. Hij bleef twintig jaar verbonden aan deze academie, eerst als leerling en later als leermeester.
Zijn werken bestonden oorspronkelijk uit aantekeningen van zijn lessen, die een breed scala aan onderwerpen besloegen, waaronder logica, metafysica, politieke wetenschappen, retorica, dichtkunst, en niet te vergeten mariene biologie. Aristoteles bezat niet alleen gedetailleerde kennis op specifieke gebieden, maar ontwikkelde ook een algemeen toepasbaar systeem van logisch redeneren, dat conclusies trekt uit stellingen die geacht worden waar te zijn.’

Voor wie is dit boek?

Dit boek is geschikt voor iedereen die interesse heeft in de filosofie en verschillende filosofen.
— Eline

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

200 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.