Recensie: Mads Peter Nordbo – De vrouw met het dodenmasker

Recensie: Mads Peter Nordbo – De vrouw met het dodenmasker


Als in een Groenlands dorp verschillende personen op de meest gruwelijke manier vermoord worden is Tupaarnaq de hoofdverdachte. Haar verleden en het feit dat ze van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn maken het voor de politie nog waarschijnlijker dat zij effectief de moordenaar is.

Haar enige vriend, journalist Matthew Cave, blijft geloven in haar onschuld. Hij beweert dat er een ganse organisatie achter de moorden zit. Een organisatie die zaken te verbergen heeft en daarom iedereen vermoordt die te veel zou kunnen weten. Zijn eigen vader was ooit lid van deze Amerikaanse organisatie.

Op de plaats van de moorden worden vingerafdrukken aangetroffen van een vrouw die zes maanden eerder overleed. Daardoor zijn de inwoners van het kleine dorp in paniek, want zij geloven dat de moorden gepleegd werden door een qivittoq. Een qivittoq is een mythisch wezen dat uit is op wraak.

ISBN: 9789026352263 – Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 392 – Thriller


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De vrouw met het dodenmasker is een spannende thriller die je meesleept in de mysteries van  koude hoge noorden.’

Hoofdpersonages

*****

Matthew Cave woont en werkt als journalist in een klein Groenlands dorp. Hij  verloor zijn vrouw en kind in een auto-ongeluk een paar jaar terug. Met Tupaarnaq leert hij opnieuw wat liefhebben is en durft hij zich weer open te stellen, tot zij op een dag gewoon verdwijnt en onbereikbaar blijft voor hem.
Als er een dode man gevonden wordt in een oude put is Tupaarnaq verdachte nummer één. Matthew blijft geloven in haar onschuld en wil alles op alles zetten om haar terug te vinden en om aan te tonen dat ze niets met de moorden te maken heeft.
Michael Ottesen is een politieman in het dorp en tevens een goede vriend van Matthew. Hij gelooft niet in de onschuld van Tupaarnaq en vindt de theorie over een misdadige organisatie, die Matthew verkondigt, te ver gezocht.
— Marita

Sfeer

*****

De vrouw met het dodenmasker is een boek dat zich afspeelt in Groenland. Dit bepaalt ook voor een stuk de sfeer. In het kleine dorp is alles en iedereen met elkaar verbonden. Het is ook een plaats waar bijgeloof nog hoogtij viert, vandaar het belang van de rol van de qivittoq in het boek. Het is een boek waarin de spanning op een vindingrijke manier opgebouwd wordt.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Mads Peter Nordbo slaagt erin om je de sfeer van het hoge noorden te laten aanvoelen in De vrouw met het dodenmasker. Het boek is wel moeilijk te volgen door het grote aantal personages. Dit maakt het soms verwarrend. Desondanks is het geheel een aangenaam en spannend boek om te lezen.
— Marita

Passage uit het boek

‘We hebben Mona moeten opgraven.’ Ottesen reikte over zijn bureau en pakte een van de twee pakketjes die Matthew had meegenomen. Hij maakte het bruine papier open en keek naar de grote sandwich. ‘Ik heb op het moment niet echt trek.’
‘Het is anders wel je favoriet met ham en kaas.’ zei Matthew en hij pakte het andere pakketje. ‘Is ze in Savissik begraven?’
‘Ja.’ Ottesen knikte en legde zijn broodje weer op zijn bureau. ‘We mochten haar hebben. Ze durfden haar daar niet meer te houden.’
‘Oké.’ Matthew trok zijn wenkbrauwen op. ‘Dit verhaal wordt steeds mooier. De vrouw die door de zee werd meegesleurd, stierf en weer opstond uit de dood.’
‘Je mag schrijven over de vrouw die door de zee werd meegenomen en weer bovenkwam, en dat haar gezicht is aangevreten door wilde dieren. En schrijf voor mijn part ook dat de lokale bevolking haar graf wil verplaatsen. Maar dat van haar vingerafdrukken is vertrouwelijk.’

Leesvoorschrift

Een donkere regenachtige winterdag, voor de open haard met een tas warme soep.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

392 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.