Recensie: Manu Keirse – Helpen bij verlies en verdriet

Recensie: Manu Keirse – Helpen bij verlies en verdriet


Een onmisbare gids voor wie rouwt of een dierbare wil bijstaan in zijn verdriet. Helpen bij verlies en verdriet is al vele jaren het basisboek over rouw. In deze volledig nieuwe editie toont Manu Keirse aan de hand van vele herkenbare voorbeelden hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar besteedt ook aandacht aan andere verliessituaties die vaak onterecht onderbelicht blijven, zoals verlies van je gezondheid, je werk of je toekomstperspectieven. Dankzij de talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving is het een heel praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

ISBN: 9789401442879 – Lannoo – Aantal pagina’s: 288 – Informatief


*****

5 van de 5 sterren — Luus


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De meest complete gids over verlies en verdriet van dé expert op dit gebied: Manu Keirse.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Dit boek gaat met je mee door het hele rouwproces. Je leert hoe een rouwproces eruit kan zien, wat er allemaal bij komt kijken en waar mensen tegenaan lopen als ze rouwen. Maar je leest vooral over hoe een rouwproces kan voelen en hoe je kunt helpen bij rouw en verlies bij jezelf of anderen. Er zijn aparte hoofdstukken gemaakt voor verschillende verliezen/verdriet; verdriet van grootouders, asielzoekers, mensen met speciale noden, ouderschap en verdriet. En dan is het ook nog opgedeeld; als je oudere ouders sterven, je broer of zus, je volwassen kind of zwanger worden en verliezen.

— Luus

Schrijfstijl

*****

Het is een mooi en overzichtelijk vormgegeven boek. Ieder hoofdstuk begint met een toepasselijke quote over de dood, verlies, rouw of het leven. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aparte sectie met tips of vragen, toegespitst op de rouwende zelf, de omgeving of hulpverleners. Een zeer praktisch boek.
— Luus

Passage uit het boek

De pijn van het verlies ervaren is de tweede taak van de rouwarbeid. Je moet pijn hier niet alleen zien in de letterlijke en prozaïsche betekenis van het woord, maar ook als emotionele pijn en lijden. Je lijdt en je ziet af, ook al heb je geen lichamelijk letsel. Plots, zonder waarschuwing, overvalt het verdriet je, als een zware golf. Het overrompelende gevoel dat het nooit meer zal zijn zoals vroeger. Echt nooit meer. Er is nauwelijks een weg om die pijn heen, en als die er al zou zijn, vind je hem niet. De enige manier om alles te verwerken is om recht door de pijn heen te gaan, een proces waar je zelf weinig invloed op hebt. Je drijft mee op de golven van de rouwzee, de golven van het verdriet. Het verdriet, de pijn is er altijd. Maar het overvalt je bij momenten zo erg dat je niet normaal kunt functioneren. Net wanneer je denkt dat het wel weer lukt, kan het zo weer mis gaan.

Voor wie is dit boek?

Dit boek is geschreven voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft (gehad) met rouw en verlies. Zit je – of iemand in je omgeving – in een moeilijke periode door het verlies van een dierbare? Of ben je hulpverlener en wil je je meer kunnen inleven in patiënten die rouwen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar het onderwerp? Wat mij betreft is dit hét boek over rouwen en alles wat bij verlies komt kijken en zou iedereen hier baat bij kunnen hebben.
— Luus

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

288 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.