Recensie: Marc Raabe – Sleutel 17

Recensie: Marc Raabe – Sleutel 17


Als pubers vinden Tom Babylon en een paar vrienden een lijk in een rivier. Het lijk had rond zijn nek een touw met een sleutel waarin het getal zeventien gekerfd stond. Tom nam de sleutel mee naar huis en zijn jongere zus, Viola,  vond deze sleutel. Korte tijd later verdween zij spoorloos met de sleutel.

Jaren later is Tom rechercheur. Hij wordt opgeroepen omdat er een vrouw vermoord werd aangetroffen in de Berliner Dom. Het slachtoffer blijkt dezelfde sleutel rond haar hals te hebben als het lijk in de rivier destijds. Door de gelijkenis met de gebeurtenissen uit zijn jeugd en omdat Tom al jaren bezeten zijn zus probeert terug te vinden wordt het onderzoek naar de moord op deze vrouw voor Tom wel heel persoonlijk.

ISBN: 9789400514010 – A.W. Bruna Uitgevers – Aantal pagina’s: 447 – Thriller


*****

5 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Sleutel 17 is een thriller van de hoogste klasse die je urenlang in spanning houdt.’

Hoofdpersonages

*****

Tom Babylon is een rechercheur bij de Berlijnse politie. Als in de Berliner Dom een vrouw op een afschuwelijke manier vermoord wordt, raakt hij betrokken bij het onderzoek. Deze zaak raakt hem te persoonlijk om er objectief mee aan de slag te kunnen gaan. Het roept te veel herinneringen op voor Tom aan een traumatische jeugdherinnering en er lijkt bovendien een link te zijn met zijn zusje Viola die jaren geleden spoorloos verdween en die hij, tegen beter weten in, tevergeefs probeert op te sporen.
Sita Johanns wordt als psychologe toegevoegd aan het onderzoeksteam naar de moord. Zij wordt verondersteld samen te werken met Tom, maar zijn eigenzinnige manier van werken roept bij haar nogal wat vragen op.
— Marita

Sfeer

*****

Sleutel 17 is een nogal luguber verhaal. Het draait in het verhaal niet alleen om de aanvankelijke moord in het boek. Het gaat ook over chantage, kinderhandel, machtsmisbruik. Hoe verder je in het verhaal verdiept raakt, hoe meer je verder wil blijven lezen. De spanning stijgt naar het einde toe ten top.
— Marita

Schrijfstijl

*****

Sleutel 17 is een boek dat je geconcentreerd moet lezen. Er komen nogal wat personages in voor, zowel uit het verleden als in het heden. Er komt regelmatig een link voor in het verhaal naar het vroegere Oost-Berlijn, met begrippen die voor niet-Duitsers niet altijd even evident zijn. Deze beide factoren maken dat je soms een inspanning moet doen om het verhaal helemaal te kunnen volgen.
Marc Raabe slaagt erin om het verleden en heden op een verrassende manier te laten samenvloeien. Een aantal vragen die het boek opwerpt blijven uiteindelijk onbeantwoord, maar ik veronderstel dat deze in een vervolg op dit boek zullen beantwoord worden.
— Marita

Passage uit het boek

”Viola was verdwenen, ik heb haar gesmeekt,’ verklaart Tom.
‘Ik wilde dat de politie die toestand met die sleutel alsnog serieus nam.’
‘Jij denkt nog steeds dat Viola’s verdwijning iets met die sleutel te maken heeft, toch?’
Tom haalt zijn schouders op. Natuurlijk. Hij weet al wat er gaat komen.
‘Ze is verdronken, Tom.’
Niet waar, zegt Viola fel.
Natuurlijk ben je niet verdronken.
De stilte in de kamer is drukkend. Een oude stilte, opnieuw opgeroepen.
Sita schraapt haar keel. ‘Wat voor relatie heeft Karin eigenlijk met Josh?’
‘Karin?’ Met Josh?’ Nadja kijkt verbaasd.’

Leesvoorschrift

Dit boek leest vlot op een kille herfstdag onder een zacht dekentje met een tasje warme thee bij de hand.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

447 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.