Recensie: Anna Woltz – De spin en de sleutel

Recensie: Anna Woltz – De spin en de sleutel


Elena vlucht naar het einde van de wereld.
Atlas wacht op het einde van de wereld.
En dan ontmoeten ze elkaar…

Een bloedhete zomer. Elena moet een hele maand logeren bij het nieuwe gezin van haar tante, want niemand anders wil haar hebben. Vlak voordat ze aankomt, gooit ze haar telefoon weg en knipt ze haar lange haar af.
Op de boerderij leert ze Atlas kennen. Hij heeft de ramen van zijn slaapkamer dichtgetimmerd, elke nacht verdwijnt hij uren in het donker en zijn zusje zegt dat hij de school in brand heeft gestoken.
De laatste keer dat Elena iemand probeerde te helpen, ging het compleet mis. Maar hoe kan ze een maand tussen zoveel geheimen wonen zonder iets te doen?

ISBN: 9789045129655 – Uitgeverij Querido – Aantal pagina’s: 192 – Jeugdboek


*****

4 van de 5 sterren – Isolde


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Ontroerend verhaal over twee jongeren die worstelen met problemen die helemaal van deze tijd zijn.’

Verhaal

*****

De twee hoofdpersonen van De spin en de sleutel zijn Elena en Atlas. Elena had een populair account op social media, maar heeft daar niet zo’n handig advies gegeven waardoor ze nu als het ware even onderduikt. Ze gaat de zomer doorbrengen bij haar tante en leert daar haar stiefkinderen kennen, Atlas en Kennedy. Atlas vreest voor een grote ramp en bereidt zich in stilte daarop voor. Het is zijn grote geheim waar niemand vanaf weet. Ondertussen mist Elena haar moeder, die voor een maand alleen op vakantie gegaan is, probeert het nieuwe gezin van Elena’s tante zich te redden nu tante Loes kampt met long-COVID en het onverwachte verlies van hun vrouw en moeder nog maar kortgeleden is.
Kortom, veel problemen waar de hoofdpersonen mee te maken hebben en waar ze gedurende het verhaal steeds beter een weg in weten te vinden.
— Isolde

Het boek

*****

De spin en de sleutel is een hardcover. De voorkant is uitgevoerd in donkerblauw en zwart. De illustratie roept een mysterieuze sfeer op die goed past bij het verhaal.
Het boek is geen onderdeel van een serie.
— Isolde

Schrijfstijl

*****

Anna Woltz heeft een prettige en toegankelijke schrijfstijl. Het boek leest vlot en is boeiend van de eerste tot de laatste letter.
De auteur heeft veel actuele thema’s in het verhaal verwerkt en heeft gekozen voor een jongen en een meisje in de hoofdrollen. Het boek is daarmee interessant voor een brede doelgroep.
— Isolde

Passage uit het boek

‘’Ze deden het zelf,’ zeg ik zacht.
‘Absoluut,’ zegt Atlas. ‘En jij ook. Jij zette die filmpjes online, jij wilde dat ze naar je keken. Je vroeg om reacties, en toen kwámen er reacties.’
Bloed raast naar mijn wangen. ‘Serieus? Je vindt dat ik erom vroeg? Zodra je een filmpje online zet, ben je vogelvrij? Dan mag iedereen je kapotmaken?’
Ik hoor hem zuchten. ‘Mensen maken elkaar kapot. Ik zeg niet dat het goed is. Ik zeg gewoon dat het zo ik.’
Ik kan niet meer.
Internal error roept mijn hart. Zuurstoftoevoer onderbroken schreeuwen mijn longen. Meditatieapp afwezig fluisteren mijn hersens. En mijn knieën zeggen Laat maar.’

 

Voor wie is het boek?

De spin en de sleutel is leuk voor goede lezers uit de bovenbouw van de basisschool en jongens en meisjes uit de onderbouw van de middelbare school.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Dit boek komt het beste tot zijn recht als je het in één of twee middagen kunt uitlezen. Hoe meer je doorleest, des temeer het verhaal intrigeert en hoe interessanter de hoofdpersonen worden.

192 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.