Recensie: Mariska Overman – Het balboekje
Wenen, 1888. Iedereen weet dat haar balboekje het kostbaarste bezit is van een jongedame op zoek naar de liefde. Maar wat als een totaal ongeschikte, maar o zo aantrekkelijke baron zijn naam in dat balboekje noteert? Hij is alles waarnaar de jonge gravin Katharina-Anna niet mag verlangen. Hij is nieuwe adel, bankier, en daarom volgens haar ouders volkomen ongeschikt. Gelukkig is er ook een charmante hertog, de perfécte huwelijkskandidaat: knap, slim en met de juiste titel. Kathi vindt hem daadwerkelijk leuk en hij heeft ook nog eens moderne opvattingen over het huwelijk. Een eenvoudige keuze dus? Niet voor Kathi. Want zij is niet als de meeste dames van haar stand. Ze neemt zelden een blad voor de mond en rebelleert door stiekem in een koffiehuis te werken. Een onverwachte ontmoeting met keizerin Sisi brengt Kathi al helemaal aan het twijfelen…
ISBN: 9789047208211 – Uitgeverij Ambo Anthos – Aantal pagina’s: 119 – Roman
2 van de 5 sterren – Ies
Recensie in één zin
‘Een zoetsappig verhaal met geen enkele verrassende twist.’
Hoofdpersonages
Katharina-Anna – die eigenlijk altijd Kathi genoemd wordt – is een jong meisje dat keizerin Sisi als haar grote voorbeeld heeft. Sisi is getrouwd met de keizer en is haar vrijgevochtenheid niet verloren en dat is wat Kathi ook voor ogen heeft. Ze ziet het absoluut niet zitten om met een saaie hertog te trouwen en zich in het keurslijf te persen waar vrouwen eind 19e eeuw in thuishoren. Doordat Het balboekje een vrij kort verhaal is en de verhaallijn heel vlot verloopt, krijg je als lezer weinig binding met de hoofdpersoon en kun je weinig begrip opbrengen voor haar keuzes. Kathi blijft een nogal tweedimensionaal personage en ik voelde geen sympathie voor haar worsteling.
— Ies
Sfeer
Het balboekje begint veelbelovend, wanneer Kathi een balboekje krijgt van haar ongetrouwde en vrijgevochten tante. Als een charmante hertog zijn naam in het balboekje zet en Kathi al snel van hem onder de indruk is, lijkt het geluk beklonken. Maar, zoals het een goed romantisch verhaal betaamt, komt er een tweede love interest in beeld, die totaal niet geschikt is voor Kathi, maar op wie ze uiteraard helemaal hoteldebotel verliefd wordt. Vanaf dat moment weet je al hoe het verhaal gaat eindigen en zit er geen enkele vorm van spanning meer in het verhaal.
— Ies
Schrijfstijl
Mariska Overman heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor het boek lekker leest en je het boek met gemak binnen een paar uurtjes uitkrijgt. Wat ik een beetje mis, zijn de beschrijvingen van de omgeving, de feesten en de kleding. Als ik een boek lees dat zich in het Wenen van 1888 afspeelt, wil ik me ook in 1888 wanen. Geef me uitgebreide beschrijvingen van hoe de balzalen versierd zijn, hoe de dames opgedoft zijn voor het grote bal en hoe magisch Wenen eruitziet. Deze beschrijvingen zijn er wel, maar heel summier en dat maakt het boek minder meeslepend dan het had kunnen zijn.
— Ies
Passage uit het boek
‘‘De eer is wederom aan mij?’ zei de hertog en hij reikte Kathi de hand. Marie stapte opzij, haar jaloezie was bijna tastbaar. Ze glimlachte en volgde hem naar de dansvloer. Her en der schoten benijdende blikken haar kant op, en dat beviel haar wel. Moeders vrees dat Kathi vanwege haar vrijzinnige gedrag geen goede man zou vinden bleek ongegrond te zijn. ‘U ziet de dames ook staren?’ Scherp! Dat beviel haar wel. ‘Ja, ik denk dat ze mijn jurk uitzonderlijk mooi vinden.’ Hij schaterde en bewoog soepel langs haar heen in de dansbeweging, waarbij ze elkaar summier raakten. Daarna vonden hun handen elkaar weer, en zei hij: ‘U bent heerlijk verfrissend, Katharina-Anna.’’
Leesvoorschrift
Zorg voor een glaasje wijn, wat nootjes of chips en een vrije avond. Het balboekje lees je in een paar uurtjes uit.
Voor vrouwen of mannen?
90%
10%
Hoe dik is de pil?
Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen