Recensie: Merel Morre – Vers gevangen

Recensie: Merel Morre – Vers gevangen


Dat zinnetje van zomaar een voorbijganger, het achtergebleven kledingstuk in de berm, de wankele beweging van een man op skeelers. Flarden van het leven van elke dag, flarden die tot de verbeelding spreken en die onherroepelijk onderdeel zijn van een verhaal.
Met haar ogen en oren open dicht Merel Morre de flarden weer heel in Vers gevangen. Een bundel van gedichten die het kleine, alledaagse verbeelden en vertellen. Herkenning en vervreemding wisselen elkaar af – alsof je door een stad vol tafereeltjes loopt die stuk voor stuk een beroep doen op je verbeelding. Steeds vormt zich een nieuw beeld, een nieuw, klein verhaal. En soms ontdek je daarin iets groters.

ISBN: 9789493059672 – Palmslag – Aantal pagina’s: 85 – Poëzie


*****

5 van de 5 sterren – Ies


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een scala aan gedichten. Sommige grappig, sommige ontroerend, maar allemaal even mooi.’

Thema’s

*****

Merel Morre doet inspiratie op uit alledaagse situaties die ze om zich heen ziet. De gedichten variëren daarom in thema en gevoel. Een gedicht over een stel dat in de Action crocs koopt, zorgt voor een glimlach, een gedicht over een mevrouw die haar to-do lijstje afwerkt, zorgt voor een traan. Omdat ze allemaal zó verschillend zijn, is het lastig een favoriet te kiezen.
— Ies

Sfeer

*****

Doordat de gedichten geïnspireerd zijn op doorsnee gebeurtenissen, voelt het alsof je de situatie net zelf hebt gezien. De meneer op skeelers zie je voorbij suizen, het jarige jongetje op de fiets hoor je praten en de man die net een gezinszak friet heeft gehaald, komt langslopen. Ik heb poëzie nooit echt begrepen, maar Merel heeft me de schoonheid van gedichten doen inzien. Juist door de eenvoud ervan.
— Ies

Schrijfstijl

*****

Merel is een woordkunstenaar. Soms begin je een zin met een bepaald idee over het einde, om dan totaal verrast te worden door het einde. Woorden worden in meerdere betekenissen gebruikt en dit maakt de gedichten steeds nieuw en bijzonder. Het blijft daarom ook leuk om de gedichten te lezen, ze worden niet saai omdat je ze al eens gelezen hebt.
— Ies

Passage uit het boek

‘met je vader passeer je mij
ik vang je zinnen
‘nu is m’n verjaardag voorbij
nu ben ik zes’
ik kijk
half vijf
dinsdagmiddag eind me
je verjaardag niet voorbij
je mag nog kiezen wat jullie eten
je mag nog taart als toetje
je mag nog even met je cadeaus
je mag nog vrijdaglaat naar bed
je bent zes
het is nog vroeg
het is allemaal
pas net begonnen
jij bent nog heel lang jarig
jongen’

Leesvoorschrift

Lees zo nu en dan een gedicht, na een lange werkdag of juist op een vrije zaterdagmiddag. Vers gevangen kan altijd en overal, omdat het zo herkenbaar is en toch tot de verbeelding spreekt

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

85 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.