Recensie:  Michael Bijnens – Het beste uit onszelf

Recensie: Michael Bijnens – Het beste uit onszelf


New York. De mislukte stand-upcomedian Lewis Ferrell doet al jaren geen moeite meer iets van zijn leven te maken. Lewis is gescheiden, verslaafd aan drank en zijn telefoon. Hij slijt zijn dagen met zijn gedeprimeerde kat Robin Williams. Op een avond vangt hij tijdens een van zijn mislukte optredens een glimp op van zijn al acht jaar vermiste dochter Amy. Voor hij het weet, is zij alweer verdwenen en hij begint een razende achtervolging om in gesprek met haar te komen.
Als blijkt dat de wereld voor Amy ondraaglijk is geworden, dalen vader en dochter niet alleen af in de metrotunnels van New York, maar ook in het diepst van hun ziel, tot ze uiteindelijk niet anders kunnen dan het verdriet dat hen verbindt onder ogen te zien.

ISBN: 9789492928467 – Uitgeverij Pluim – Aantal pagina’s: 248 – Roman


*****

3 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Filosofisch verhaal over hoe mens te zijn in een wereld die van mensen niet meer wil dat ze mensen zijn.’

Hoofdpersonages

*****

Lewis Ferrell is een persoon vol met negatieve gedachten die hij niet kan ombuigen tot positiviteit. Het gevoel dat zijn leven mislukt is, wordt nog eens versterkt door de vernederende houding van zijn ex Samantha, de moeder van Amy.
Samantha, neurowetenschapper, leidt samen met hun zoon Alexander een miljoenenbedrijf in mindfullness. Zij is rustig, evenwichtig en tegenover Lewis in elk opzicht superieur, maar niet in staat om hem te helpen.
Amy, hun dochter, is depressief en duikt plotseling na acht jaar weer op. Zij is in de war en heeft geen fut meer voor het leven. Ze beschouwt de hele samenleving als een ziekmakende leugen, waaruit ze zo snel mogelijk moet ontsnappen.
— Joke

Sfeer

*****

Het beste uit onszelf confronteert je met wat er allemaal mis kan gaan met je gedachten als je een negatief zelfbeeld hebt. Er wordt niet naar je geluisterd en je krijgt geen aandacht, waardoor je leven ontspoort. De stress van de maatschappij voel je niet zo, maar meer de persoonlijke gebeurtenissen.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Het boek is rijkelijk gevuld met filosofische gedachten, maar ook met heftige discussies en scheldpartijen. Een goed en boeiend verhaal.
— Joke

Passage uit het boek

‘“Misschien wilde ik weten,” zei ze, “wat het met een mens zou doen als je alle contouren los snijdt, als je je bevrijdt van alles wat wij als vanzelfsprekend beschouwen. Misschien wilde ik gewoon heel graag weten wat de dingen om mij heen betekenen, en snapte ik er niet zoveel van zolang ik er geen afstand van nam.”
Ik knikte, deed alsof ik haar begreep, terwijl ik vermoedde dat haar hoogdravende antwoord vooral ontwijkend was bedoeld.’

Leesvoorschrift

Zoek een rustig plekje en laat de alcohol maar achterwege. Met koffie of thee blijf je helder.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

248 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.