Recensie: Muzoon Almellehan – Net als ik

Recensie: Muzoon Almellehan – Net als ik


Muzoon Almellehan was veertien toen ze met haar familie Syrië moest ontvluchten. Ze mocht alleen haar allerbelangrijkste spullen meenemen – en dus pakte ze haar schoolboeken. In Net als ik vertelt Muzoon hoe ze opgroeide als vluchteling. En hoe ze bleef opkomen voor wat ze nodig had: een kans op onderwijs. Een kans om een verschil te kunnen maken. Want Muzoon vocht niet alleen voor haarzelf – ze wilde ook andere kinderen helpen. Muzoon laat zien hoe één vastberaden meisje de wereld kan veranderen.

ISBN: 9789020624427 – Uitgeverij Kluitman – Aantal pagina’s: 240 – Jeugdboek


*****

5 van de 5 sterren – Eline


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een beeldend geschreven en inspirerend verhaal.’

Verhaal

*****

Net als ik begint in 2010. Je leest over het onbezorgde leven van Muzoon in Syrië. Wat haar zoal bezighoudt op een dag en wie de belangrijkste leden van haar familie zijn. Deze lange inleiding geeft je als lezer een goed beeld van het leven van Muzoon. Dit is helpend om je in het verhaal in te leven en een goed beeld te krijgen van het Syrië dat niet in oorlog is.
Net als ik is beeldend geschreven, waardoor ik mij op sommige momenten naast Muzoon waande. Ik kon het zand in de woestijn bijna voelen. Daarnaast gebruikt Muzoon met enige regelmaat Arabische uitspraken en gezegden. Deze worden vervolgens vertaald. Dit geeft het verhaal wat mij betreft extra kracht.
— Eline

Het boek

*****

Op de cover van Net als ik staat een mooie foto van een vrouw met een hoofddoek. Deze vrouw is in het zwart afgebeeld met rondom haar een opkomende, of ondergaande zon. De kleurrijke achtergrond contrasteert mooi met het zwarte beeld van de vrouw.
Net als ik bevat verder geen illustraties. Het is een standalone-verhaal en volgt op chronologische volgorde het levensverhaal van Muzoon vanaf 2010 tot 2015.
— Eline

Schrijfstijl

*****

Net als ik is, zoals eerder genoemd, beeldend geschreven waardoor je je op sommige momenten naast Muzoon waant. Het boek is geschreven vanuit Muzoon zelf, in de ik-vorm. Hierdoor lijkt het alsof Muzoon haar levensverhaal speciaal aan jou als lezer vertelt.
— Eline

Passage uit het boek

‘Dit is mijn verhaal. En het is een venster, met uitzicht op heel veel andere verhalen.
Ook is dit het verhaal van mijn land, Syrië.
Toen ik klein was, lieten de inwoners van Syrië steeds vaker hun stem horen. Ze eisten meer vrijheid. Hun vreedzame demonstraties leidden tot een conflict waarbij meer dan zeshonderdduizend mensen gedood zijn. De oorlog dwong ongeveer twaalf miljoen mensen, meer dan de helft van de Syrische bevolking, om te vluchten. Ik ben een van die mensen.’

Voor wie is het boek?

Net als ik is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

Voor meisjes of jongens?

50%

50%

Leesvoorschrift

Je kunt Net als ik op ieder moment lezen, wanneer je veel tijd hebt. Het zal namelijk lastig zijn om dit boek weg te leggen.

240 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.