
Recensie: Nathalie Windhorst – Reisgenoten
Het is zomer 2022. De Utrechtse Hazel vliegt naar San Francisco om haar beste vriendin Noor op te zoeken. Friso uit Amsterdam reist voor zaken naar Silicon Valley. De twee ontmoeten elkaar in de ellenlange rij voor de security en komen ook nog eens naast elkaar in het vliegtuig te zitten. Het wordt een intense reis, niet in de laatste plaats omdat Friso flink last heeft van vliegangst. Gelukkig vindt Hazel het geen enkele moeite om voor wat afleiding te zorgen. Tien uur lang delen ze lief en leed met elkaar.
Eenmaal aangekomen in San Francisco scheiden hun wegen zich, maar helemaal vergeten kunnen ze elkaar niet. Als Friso haar uiteindelijk meevraagt op een roadtrip langs diverse natuurparken, kan Hazel daar geen nee tegen zeggen. Maar hoe past deze zorgeloze vakantie in hun echte levens?
ISBN: 9789047210252 – Loft Books – Aantal pagina’s: 300 – Feelgood
3 van de 5 sterren – Ies
Recensie in één zin
‘Een luchtige feelgood die zich afspeelt aan de westkust van de Verenigde Staten.’
Hoofdpersonages
Hazel en Friso ontmoeten elkaar op Schiphol en Hazel is vanaf moment één stapelverliefd op hem. Mede daardoor lezen we heel vaak hoe sexy en gespierd Friso is en lijkt Friso een perfecte, sociale, grappige, aantrekkelijke adonis te zijn. Friso is op zijn beurt ook danig onder de indruk van Hazel, maar heeft niet zulke goede ervaringen met relaties en houdt de boot daarom af. Buiten hun droge humor en de klik die ze met elkaar hebben, krijgen de personages weinig diepgang. Zelfs hun verleden in de liefde – voor allebei niet heel positief en daarom nog steeds van invloed op hun huidige relaties – wordt niet diep genoeg uitgewerkt om echt boeiend te zijn.
— Ies
Sfeer
Feelgoodromans zijn over het algemeen luchtig, geestig en voorspelbaar en daar is Reisgenoten geen uitzondering op. Vanaf bladzijde één weet je al hoe het boek gaat eindigen en er zit weinig spanning in het boek. De enige spanning die er in het boek aanwezig is, is de seksuele spanning tussen Hazel en Friso, waaraan ze maar al te graag toegeven. En dus lezen we ook veel en vaak dat ze seks met elkaar hebben. Niet per se opwindend, maar vooral lichtelijk ongeloofwaardig dat ze er zo vaak zin en energie voor hebben.
— Ies
Schrijfstijl
Reisgenoten is een luchtig verhaal dat lekker wegleest en dat je binnen een paar uur uit kunt hebben. Een feelgoodroman zoals een feelgoodroman hoort te zijn. Wat me echter mateloos gestoord heeft, waren de slordigheidsfouten in het boek. Natuurlijk, schoonheidsfoutjes zijn onvermijdelijk, maar een baby die het ene moment Morisson heet en het volgende Morrison, noem ik geen schoonheidsfoutje meer.
— Ies
Passage uit het boek
‘Ik pak zijn hand vast. Dat heeft hem eerder ook geholpen tenslotte. Hij werpt een dankbare blik opzij, maar als het vliegtuig vervolgens weer flink schudt, bijt hij hard op zijn lip en begint zwaar door zijn neus te ademen. Voor nu is alleen mijn hand duidelijk niet meer genoeg. Wat kan ik nog meer doen? Ik moet hem ergens mee afleiden, verrassen, laten ontspannen, maar hoe dan? Zijn gezicht staat stijf van de spanning. Al het bloed lijkt uit zijn lippen te zijn verdwenen. Ik blijf staren naar die lippen. Daar moet ik iets mee. Zonder er eerst eens rustig over na te denken, buig ik me naar hem toe en druk mijn lippen stevig op zijn mond. Zijn lichaam verstijft onder mijn aanraking. Maar het is geen angst. Eerder schok. Ik heb hem totaal overrompeld door mijn actie. En dat was precies de bedoeling.’
Leesvoorschrift
Reisgenoten is een perfect zomerboek om te lezen op een vrije dag, in de zon, met een cocktail bij de hand.
Voor vrouwen of mannen?
50%
50%
Hoe dik is de pil?

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?
+ Er zijn nog geen reacties
Reactie toevoegen