Recensie: Nguyen Phan Que Mai – De geheimen van de bodhiboom

Recensie: Nguyen Phan Que Mai – De geheimen van de bodhiboom


1969. Zussen Trang en Quỳnh verlaten hun arme geboortedorp om werk te zoeken in Saigon. Ze komen terecht in een van de vele bars van de stad, waar ze drinken, flirten en socializen met Amerikaanse soldaten. Trang wordt hartstochtelijk verliefd op een Amerikaanse helikopterpiloot, maar de oorlog komt steeds dichterbij.
1969. Phong, zoon van een zwarte Amerikaanse soldaat en een onbekende Vietnamese vrouw, besluit zijn ouders te zoeken. Hij hoopt zijn ellendige bestaan in Vietnam achter zich te laten en een nieuw leven in Amerika op te bouwen. De Amerikaanse Dan, een Vietnamveteraan die nog steeds lijdt onder de verschrikkingen van de oorlog, reist met zijn vrouw terug naar Saigon om zijn verleden onder ogen te zien.

ISBN: 9789056727604 – Uitgeverij Signatuur – Aantal pagina’s: 432 – Roman


*****

5 van de 5 sterren – Antoine


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Bijzonder ontroerende roman over de gevolgen van de Vietnamoorlog.’

Hoofdpersonages

*****

In de roman De geheimen van de bodhiboom staan drie personen centraal, namelijk Trang, Phong en Dan.

Het is 1969, het is oorlog in Vietnam. Trang en haar zus Quynh werken op het Vietnamese platteland, maar besluiten om naar de hoofdstad Saigon te verhuizen om daar te gaan werken. Ze komen in de prostitutie terecht in een van de bars van Saigon, waar veel Amerikaanse soldaten hun vertier zoeken. Tijdens haar werk wordt Trang hevig verliefd op een Amerikaanse helikopterpiloot en zij raakt zwanger van hem. Wat Trang niet weet, is dat de betreffende Amerikaanse piloot thuis in Amerika een vriendin heeft en uiteindelijk zal terugkeren naar Amerika. Trang besluit haar kind ter wereld te brengen en haar dochter Hoa zelf op te voeden. Totdat het noodlot zich aandient.

Phong is het kind van een Amerikaanse militair en een Vietnamese moeder, maar hij heeft zijn ouders nooit gekend. Hij is door zijn moeder als baby te vondeling gelegd bij een weeshuis en daar opgevoed door nonnen. Ruim vijfenveertig jaar later is hij op zoek naar zijn vader en probeert hij een beter leven voor zichzelf en zijn familieleden in Amerika te bewerkstelligen. Hoewel een visumaanvraag in eerste instantie lijkt te mislukken, omdat zijn Amerikaanse afkomst onduidelijk blijkt, laat hij zijn DNA afnemen om een match te vinden met zijn biologische vader. De vraag is of Phong op deze manier zijn Amerikaanse vader zal vinden.

De Amerikaanse Dan heeft gediend in Vietnam, is nu een oorlogsveteraan en lijdt aan een posttraumatisch stresssyndroom. Samen met zijn vrouw Linda bezoekt hij Vietnam om zijn oorlogstrauma te verwerken. Wat zijn vrouw Linda niet weet, is dat hij tijdens de Vietnamoorlog een vriendin met de naam Kim in Vietnam heeft gehad. Tijdens zijn verblijf in dat land probeert Dan zijn toenmalige vriendin Kim te vinden.
— Antoine

Sfeer

*****

Het verhaal van Trang en haar zus Quynh speelt zich af tijdens de Vietnamoorlog; het verhaal van Dan en Phong speelt zich af in de huidige tijd, in 2016. Het verhaal in De geheimen van de bodhiboom is op waargebeurde feiten gebaseerd, terwijl de karakters in het verhaal fictief zijn.

Uit de roman wordt duidelijk dat de Vietnamoorlog veel negatieve gevolgen heeft gehad. De auteur heeft in deze roman geprobeerd om de belevings- en gedachtewereld van diverse betrokkenen bij de Vietnamoorlog weer te geven. Er zijn vele gewonden gevallen en er zijn veel mensen gestorven. Militairen uit het leger zijn getraumatiseerd geraakt door de schrikbeelden uit de oorlog. Jonge Vietnamese vrouwen werden uit armoede genoopt om in de seksindustrie te gaan werken om voor zichzelf en hun families een betere financiële toekomst te scheppen. De auteur heeft ook de positie van Amerikaanse veteranen en Ameraziatische kinderen uitdrukkelijk naar voren willen brengen. Amerikaanse veteranen hebben de behoefte om de door hen verloren en uit het oog geraakte kinderen terug te vinden, terwijl Ameraziatische kinderen op hun beurt behoefte hebben om te weten wie hun ouders zijn.
— Antoine

Schrijfstijl

*****

De schrijfstijl is beeldend en toegankelijk, terwijl het verhaal is doorspekt met verdrietige momenten, drama, maar ook aangrijpende gebeurtenissen in positieve zin.
— Antoine

Passage uit het boek

‘Toen ze genoeg moed had verzameld om op te kijken, keek ze recht in zijn gezicht. Zijn adem geurde naar honing en beroerde fris als de vroege ochtendzon haar huid. Zijn gezicht was zo dichtbij dat ze zijn fijne wimpers en de irissen van zijn ogen kon zien. Er trok een rilling door haar heen toen zijn lippen de hare raakten. Teder, warm, zacht. Ze voelde hoe ze open ging als een bloem. Hij smaakte zoet en lekker. Ze was vaker gezoend, maar voor het eerst voelde haar lichaam als een dan tranh, een citer, zingend onder zijn aanraking.
Het moment had voor haar eeuwig mogen duren, maar Dan maakte zich van haar los en verontschuldigde zich: hij moest echt gaan.
Vanaf het balkon zag ze hem het huis en vervolgens de straat uit rennen. En toen verdween hij uit het zicht.’

Leesvoorschrift

Dit boek komt het allerbeste tot zijn recht in Vietnam, maar je kunt de roman ook thuis lezen. Zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Steek wat wierook aan en maak een kleine pot jasmijnthee, die je drinkt uit kleine kommetjes.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

432 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.