Recensie: Patricia Bouwhuis-Ooyevaar – De betovering van de toren

Recensie: Patricia Bouwhuis-Ooyevaar – De betovering van de toren


Lena is altijd al gefascineerd geweest door de toren van het landhuis, waar ze tussen de bomen van haar opa’s boerderij op uitkijkt. Als kleuter verzon ze fantasierijke verhalen over wat zich allemaal afspeelde in de toren en wie er achter dat kleine raampje woonde. Wanneer ze decennia later bij haar opa inwoont op de boerderij, oefent de toren nogal altijd een betoverende aantrekkingskracht uit en denkt ze graag terug aan de sprookjes in haar hoofd op de schommel in de boomgaard. Hier voelt ze zich veilig, weg van alle drukte, weg van alle prikkels.

Het rustige weggetje waaraan de boerderij ligt wordt op een gegeven moment opgeschrikt door snelle auto’s. Nadat het landhuis jarenlang heeft leeggestaan, wordt het nu weer bewoond en is er een nieuwe eigenaar. Een eerste kennismaking met Erik, de nieuwe buurman, is er een die Lena zich lang zal blijven herinneren; ze neemt zich voor om zich nooit meer bij het landhuis te vertonen.

Wanneer Lena op een dag haar gevoel negeert en uit haar comfortzone komt, doet ze een angstaanjagende ontdekking met afschuwelijke gevolgen…

ISBN: 9789083137407 – Uitgeverij Stork House – Aantal pagina’s: 295 – Psychologische thriller


*****

5 van de 5 sterren – Sandra


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

De betovering van de toren is een bloedstollend verhaal, waarin de veilige wereld van Lena steeds verder afbrokkelt en zelfs letterlijk met de vloer gelijk wordt gemaakt.’

Hoofdpersonages

*****

Lena werkt in tuincentrum en woont bij haar opa op de afgelegen boerderij nadat haar ouders in november emigreerden. Ze heeft zich altijd anders gevoeld, is daardoor onzeker en graag op zichzelf. Ze had geen vriendinnen op school, want het kostte haar gewoon te veel energie om aansluiting te vinden met haar klasgenootjes en ook had ze totaal andere interesses. Na een schooldag kon ze ’s avonds alleen maar als verdoofd en uitgeblust voor zich uit staren. De hele schoolperiode heeft haar gevormd tot een einzelgänger. Na onderzoek blijkt Lena het syndroom van Asperger te hebben, een vorm van autisme.

Lena houdt van de afzondering op de afgelegen plek van de boerderij, ver weg van alle prikkels. Op de boerderij heerst de rust waar ze aan het eind van haar werkdag zo naar verlangt. Vooral in de boomgaard, op de schommel, weet ze zich te ontspannen.

Erik, de nieuwe buurman, is in alles het tegenovergestelde van Lena. Hij maakt haar nog onzekerder dan ze al is. Net als de toren is hij angstaanjagend, maar heeft hij een enorme aantrekkingskracht op haar.
— Sandra

Sfeer

*****

Patricia  Bouwhuis-Ooyevaar weet de spanning in De betovering van de toren heel goed op te bouwen. Van heel gemoedelijk, bijna lieflijk, naar zeer grimmig en onheilspellend met een verrassende ontknoping. Je kunt het boek gewoon niet wegleggen!
— Sandra

Schrijfstijl

*****

De schrijfster heeft een bijzonder vlotte en boeiende schrijfstijl en weet daarbij een zeer gedetailleerd en realistisch beeld te schetsen. Het boek leest daardoor heel prettig en zorgt ervoor dat je door het verhaal heenvliegt en eerder dan je zou willen op de laatste pagina bent beland.
— Sandra

Passage uit het boek

‘Maar haar belager leek nu eenmaal plezier aan haar verdriet en wanhoop te beleven. `Hij was een sadistische gek, die zorgvuldig zijn val had opengezet en haar erin had gelokt. En er was niets wat ze ertegen kon doen. Net zomin als tegen de hitte, de pijn in haar hoofd, de dorst, de angst, en het knagende schuldgevoel.’

Leesvoorschrift

Een kop thee, een dekentje, een paar lekkere kussens, en dan jezelf nestelen op de bank. Geen muziek of TV aan, zodat je even helemaal kunt concentreren op het boek.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

211 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.