Recensie: Peter Zantingh – Na Mattias

Recensie: Peter Zantingh – Na Mattias


De eerste zin ‘een week na Mattias werd zijn fiets bezorgd’ is veelzeggend voor het verhaal van deze roman. Want hoe leg je dat uit aan een vreemde? Je hebt de periode vóór en de periode ná Mattias. Alles is en voelt daarna anders.
De nieuwe fiets raakt precies aan vóór en ná Mattias: hij heeft hem zelf besteld, want hij wilde vooruit. Maar zelf zal hij er nooit meer op fietsen.
De achterblijvers vertellen allemaal hun eigen verhaal, waardoor langzaam het beeld van Mattias rond komt. Verhalen en gedachten die ontroeren, maar ook hoop geven om verder te gaan.

ISBN: 9789492478559 – Das Mag Uitgevers – Aantal pagina’s: 200 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘De kracht van dit boek zit in het alledaagse en het kleine rouwen.’

Hoofdpersonages

*****

Kristianne, de moeder van Mattias, zijn opa en oma, zijn vriendin Amber en vriend Quentin: de hoofdpersonen in dit verhaal rouwen allemaal op hun eigen manier. Via hun verhalen en gedachten lees je op een bijzondere manier wie Mattias was en hun persoonlijke band met hem.
— Joke

Sfeer

*****

Het boek geeft een sfeer van herinneringen ophalen, terugkijken op het leven en toch doorgaan. Geen heftige emoties, maar juist door de gewone alledaagse gebeurtenissen waar Mattias gemist wordt, is het zo ontroerend.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Je leest het boek in een adem uit en dat is ook het mooiste omdat de verhalen elkaar kruisen. De verhaallijnen komen zo mooi bij elkaar. De gesprekken, vooral tussen Chris en Quentin zijn realistisch. Het gevoel van ‘er wel over praten / er niet over praten’. Alsof de schrijver er zelf bij geweest is of het meegemaakt heeft.
— Joke

Passage uit het boek

Rouw is als een schaduw. Hij voegt zich naar de stand van de zon, staat ’s ochtends anders dan ’s avonds. Hij leunt donker en geduldig tegen de muur, strekt zich in volle lengte uit over asfalt of trekt achter je rug zijn reliëf over te lang niet gemaaid gras, sierlijk dreigend als een slag. In die eerste weken wist ik soms niet of ik mijn eigen schaduw zag of die van iemand die vol goede bedoelingen dicht bij me was komen staan.

Leesvoorschrift

Dit boek leest op elke plek, maar zorg dat je niet wordt gestoord.
Na afloop proosten op het leven!

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

200 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk

+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.