Recensie: Petra Kramer – Zonder jou besta ik niet

Recensie: Petra Kramer – Zonder jou besta ik niet


Karen is een gescheiden en alleenstaande moeder. Op een dag ontmoet ze Olivier en ze is meteen stapelverliefd op hem. Als deze liefde wederzijds blijkt te zijn voelt ze zich de koning te rijk. Eindelijk heeft ze het gevoel van echt bij iemand te horen en samen een toekomst te kunnen opbouwen.
Dit geluk brokkelt beetje bij beetje af als Olivier niet de lieve man blijkt te zijn die ze dacht dat hij was. Zij geeft zichzelf volledig in de relatie en cijfert zichzelf helemaal weg in die mate dat ze nog slechts een schim is van de zelfstandige vrouw die ze ooit was. Telkens als Olivier voelt dat ze een einde wil maken aan de relatie toont hij zich van zijn liefste kant en blijft ze hem opnieuw kansen geven. Om dan achteraf nog meer gekwetst en vernederd te worden.
Haar ogen gaan pas helemaal open als blijkt dat Olivier een oplichter is die zelfs door de politie gezocht wordt en dat er nog andere vrouwen in zijn leven zijn. Vindt ze nu uiteindelijk de kracht om los te komen van Olivier? Hoe moet het nu verder met haar leven?

ISBN: 9789493280465 – Uitgeverij Paris Books – Aantal pagina’s: 355 – Roman


*****

4 van de 5 sterren – Marita


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

Zonder jou besta ik niet is een aangrijpende roman over de impact van het leven in een toxische relatie.’

Hoofdpersonages

*****

Petra Kramer is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Ze droomt van een stabiele relatie waarin ze zich veilig en geborgen kan voelen. Ze ontmoet Olivier, een op het eerste gezicht charmante man, en ze begint een relatie met hem. Aanvankelijk lijkt het leven met Olivier een mooie droom, tot die droom ontaardt in een nachtmerrie. Ze zoekt telkens weer bij zichzelf de schuld voor het niet goed lopen van de relatie en cijfert zichzelf meer en meer weg om aan zijn wensen tegemoet te komen.

Olivier ontmoet Petra bij vrienden van hem. Hij heeft op dat moment een relatie met Nienke.
Volgens Olivier zet hij de relatie met Nienke stop omdat ze veel te dominant is en hij begint een relatie met Petra. Aanvankelijk is hij heel lief voor Petra en voor haar kinderen. Na een tijd blijkt Olivier een heel dominante persoonlijkheid te hebben en bepaalt hij Petra’s doen en laten volledig. Hij is een meester in het manipuleren van mensen. Petra beseft pas ten volle in welk wespennest ze verzeild is geraakt op het moment dat ze erachter komt dat zij niet de enige vrouw is in zijn leven en dat hij een oplichter is die teert op het geld van anderen.
— Marita

Sfeer

*****

Zonder jou besta ik niet is een verhaal dat je niet onberoerd kan laten. Je voelt heel vlug aan dat Olivier niet deugt en hoopt telkens weer dat Petra niet opnieuw in zijn val zal lopen, zonder hierover een oordeel te vellen. Het is een herkenbaar verhaal omdat de meeste mensen wel iemand kennen die in een soortgelijke toxische relatie terecht kwam en die persoon zagen slagen of falen om er los van te komen. Het is een boek dat je na het lezen sluit met een gevoel van ‘Wow! Hoe verschrikkelijk!’
— Marita

Schrijfstijl

*****

Petra Kramer vertelt in Zonder jou besta ik niet in klaar en duidelijke taal een verhaal dat gebaseerd is op heftige gebeurtenissen in haar eigen leven. De gebeurtenissen zijn treffend beschreven, je kan je gemakkelijk inleven in de emoties van Petra.
De kracht van Zonder jou besta ik niet ligt niet alleen in het feit dat Petra Kramer het aandurft om naar buiten te komen met haar eigen verhaal. Het boek is ook een oogopener voor mensen die in een soortgelijke toxische relatie verzeild geraakt zijn.
— Marita

Passage uit het boek

‘Ik ging hem vaker tegenspreken en probeerde mijn grenzen aan te geven als hij iets van me wilde wat ik niet wilde. Zoals altijd mondde dat uit in een fikse ruzie, waarop hij wegliep om me even daarna te appen dat hij bij me weg zou gaan. Terug naar Bloemendaal waar hij nog steeds zijn huisje zou kunnen huren. Deze keer probeerde ik niet te veel in paniek te schieten.
Misschien is dat dan maar beter, antwoordde ik hem. Dit lijkt niet te werken.
Meestal duurde het een halve dag, dan deed hij weer normaal. Alsof er niets gebeurd was.
Was ik daar nou zo bang voor, dacht ik bij mezelf. Een paar uur boosheid en de dreiging van vertrek? Als hij boos is, dan mag hij boos zijn. Waarom zou dat altijd mijn probleem moeten zijn? Mijn ademhaling werd rustiger en ik voelde me kalmer worden. Misschien had ik de manier gevonden om met hem te dealen.’

Leesvoorschrift

Om dit boek te lezen installeer je je best op een gemakkelijke bank waar je niet gestoord wordt. Een rustige en zonnige winterdag met een tas hete soep bij de hand maakt het plaatje compleet.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

355 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren geef jij dit boek?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.