Recensie: Rianne Robben – Zomerburen

Recensie: Rianne Robben – Zomerburen


Olivia zag haar ideale zomer met haar vriendje Niels helemaal voor zich. Maar als hij het plotseling uitmaakt en naar Australië vertrekt, gaan al haar plannen in rook op. Ze besluit bij haar opa en oma in Drenthe te gaan logeren, en komt daar haar buurmeisje van vroeger tegen. Ilse is niets veranderd, maar toch ziet Olivia haar opeens heel anders waardoor haar zomer wéér een totaal andere wending lijkt te nemen.

ISBN: 9789463492027 – Uitgeverij Blossom Books – Aantal pagina’s: 236 – Young Adult


*****

4 van de 5 sterren – Nienke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Een belangrijk, krachtig en emotioneel boek over het ontdekken van jezelf.’

Hoofdpersonages

*****

Olivia heeft het niet makkelijk wanneer de zomervakantie eindelijk begint. Zij en haar vriend Niels zijn kortgeleden beroofd en nu staat Niels op het punt om voor de zomervakantie naar Australië te vertrekken. Zonder haar. Hij is toe aan een pauze. Weg van alles. Olivia heeft het hier moeilijk mee en besluit naar haar grootouders in Drenthe te gaan; de provincie waar ze tot drie jaar geleden ook zelf haar hele leven heeft gewoond.
In Drenthe komt ze weer in contact met haar oude buurmeisje Ilse. Ilse leert haar meer over de LHBTQA+ community, waar Ilse zelf onderdeel van uitmaakt. Langzaamaan komt Olivia erachter dat ze zichzelf toch niet helemaal goed kent. In Drenthe begint ze haar identiteit en geaardheid te ontdekken.
— Nienke

Sfeer

*****

Robben kaart gevoelige onderwerpen in haar boek aan. Homofobie en geweld tegen homoseksuelen komen helaas ook in deze tijd nog steeds voor. Ondanks deze zwaardere thema’s zien we dat Olivia langzaamaan zichzelf begint te ontdekken; ze begint weer te genieten van het leven en vindt een partner in Ilse. Als lezer leren we zelf ook veel meer over de LHBTQA+ community en dit vind ik erg goed en belangrijk.
— Nienke

Schrijfstijl

*****

Robben schrijft luchtig en toegankelijk. Het is makkelijk om het boek even weg te leggen en er vervolgens direct weer in te komen. De onderwerpen zijn goed te begrijpen en de personages zijn makkelijk te leren kennen.
— Nienke

Passage uit het boek

‘Ilse bestudeerde haar gezicht en glimlachte toen. ‘Dat soort enquêtes doen me altijd denken aan hoe Camila voor maatschappijleer aan mensen vroeg wat hen hetero heeft gemaakt. Ik denk dat ik zelfden zoiets ongemakkelijks heb gezien.’
‘Dat geloof ik graag. Pakten mensen het een beetje goed op?’
‘O, ja, hoor. Camila deed het vooral omdat ze hoopte dat mensen erdoor gingen nadenken. Over de dingen die ze zeggen en zo. Zoals ik al zei, het is niet dat Sappho van Lesbos opeens voor je verschijnt. Wacht, wie denk je dat dat zou zijn voor hetero’s? Chris Hemsworth misschien?’
‘Chris Hemsworth is oké.’
‘Alleen maar oké?’ Ilses neus rimpelde.
‘Whitney Houston dan?’
‘Die van “I Wanna Dance with Somebody” en “I Will Always Love You”?’
‘Ja?’
Ilse lachte. ‘Zij was bi.’ Ze was even stil. ‘Weet je, toen ik wist dat ik op meisjes viel, ging ik naar de kerk en bad dat het tijdelijk was, dat het een fase was.’’

Leesvoorschrift

Lees Zomerburen lekker tijdens een mooie, zomerdag aan het zwembad met een koel drankje erbij.

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

60%

40%

Hoe dik is de pil?

236 pagina’s
dikke-pil

Ga je dit boek lezen?

 


boekiewoogie-beeldmerk+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.