Recensie: Richard Groothuizen – Koot & Bie Encyclopedie

Recensie: Richard Groothuizen – Koot & Bie Encyclopedie


Drie decennia lang creëerden Kees van Kooten en Wim de Bie hun eigen universum op televisie, waarin hun typetjes een directe afspiegeling waren van het dagelijkse leven en de tijdgeest. Jaar in jaar uit vond het duo zichzelf opnieuw uit. “Keek op de Week” bijvoorbeeld trok vijf jaar lang gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending. Kortom, het oeuvre Van Kooten en De Bie is rijk. Zo rijk dat veel materiaal uit de tientallen seizoenen op radio en tv nog nooit in kaart is gebracht. Een aantal overbekende typetjes en legendarische sketches zit stevig verankerd in ons collectieve geheugen, maar wat weten we nu werkelijk van ze?

ISBN: 9789083058603 – Uitgeverij JEA – Aantal pagina’s: 499 – Naslagwerk


*****

4 van de 5 sterren — Joke


Start scrollen!

Vanaf hier weet je binnen één minuut of dit boek bij je past.

Recensie in één zin

‘Het antwoord op de vraag ’wanneer deden ze nou wat?’ is terug te vinden in deze encyclopedie.’

Wat heb ik aan dit boek?

*****

Koot & Bie Encyclopedie is een geweldig naslagwerk om heerlijk in te verdwijnen en je te verbazen hoeveel Van Kooten en De Bie geproduceerd hebben. Daarbij krijg je enorme zin om via hun YouTube kanaal (Simpelsite.nl) te kijken en te luisteren naar dit legendarische duo.
— Joke

Schrijfstijl

*****

Alles wat je altijd hebt willen weten over de sketches, het taalgebruik, de attributen en de typetjes vind je in de encyclopedie terug. Overzichtelijk en keurig op alfabet gerangschikt.
Het boek is van voor tot achter voorzien van illustraties, foto’s en uitgebreide toelichtingen.
— Joke

Passage uit het boek

‘SCHEURGRAS:  ‘O, o ,o, o, ik zie het al: scheurgras!’ Met die woorden stapte F. Jacobse in mei 1980 de tuin binnen waar ze hun bekendste sketch zouden opnemen. Scheurgras werd een klassieker in het oeuvre van Kooten & De Bie. Om de tuineigenaresse (Joekie Broedelet) waar ze zojuist aanbelden (‘Is uw man thuis’) zoveel mogelijk geld afhandig te maken bij het winterklaar maken van de tuin, verzonnen ze deze grasziekte. Jacobse en Van Es behandelden het scheurgras vervolgens met basterdsuiker (aangeprezen als ‘neutronenkorrels) en bavianenpigment. Ook stupideerden ze de aarde rondom, wat het gras zijn vitaliteit weer teruggaf. Op weg naar de uitgang werden drie heesters meegeraust, die zogenaamd leden aan blad- en takkeschurft.’

Voor wie is dit boek?

Dit boek is voor alle fans Van Kooten en De Bie, van jong tot oud.
— Joke

Voor vrouwen of mannen?

vrouw-of-man

50%

50%

Hoe dik is de pil?

499 pagina’s
dikke-pil

Ook gelezen? Hoeveel sterren krijgt dit boek van jou?

 


boekiewoogie-beeldmerk


+ Er zijn nog geen reacties

Reactie toevoegen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.